kierunki (strzałki) w pascalu

0

Napotkałem na problem z którym nie moge sobie poradzić :(

Chcę zrobić takie menu i do sterowania użyć strzałek np. gdy naćisnę strzałke w dół to wyświetli mi się nastepna pozycja.
Szukałem kodu ASCII który odpowiada strzałką ale nie znalazłem.
Gdy napisałem testowo write(ord(readkey)); i nacisnołem strzałkę w góre otrzymałem H ...
W internecie znalazłem taki zapis:
Case readkey of
#72:ruch_w_gore;
#80:ruch_w_dol;
end;
zgadzał by się to pod tym względem że 72 to kod H i 80 od P więc zgadza się z tym co mi się na pokazuje w programie gdy nacisne strzałkę.
Gdy prubowałem uzyć takiego zapisu jak powyżej procedura ruch_w_gore nie wykonuje się a na ekranie pojawia się litera H.
Bardzo bym prosił o jakąś podpowiedź bo już ponad 2 godziny szukam jakiś informacji i nic :(

Pozdrawiam
moje gg 4812152 [email protected]

0

o to chodzi?

uses dos,crt;
var key:char;
begin
  repeat
    key:=readkey;
    case key of
      #75:writeln('left');
      #72:writeln('up');
      #80:writeln('down');
      #77:writeln('right');
    end;
  until key=#27;
end.
0

Tak dokładnie!
Ale nie wiem czemu mi to nie działa:/
mam free pascala

0

oooooooooo :) działa :D :D
sorka :) jednak trzeba zdeklarować zmienną a ja tego nie robiłem :)
dzięki !
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1