[delphi] dyrektywy i longstring

0
{$H+}
var
  test: String[500];

begin
  test := 'asdfasdf .....'; // tu jest ponad 255 znaków
end;

Dlaczego przy nadawaniu wartości zmiennej test, compilator wyświetla błąd: "String literals may have at most 255 elements'?

Ten sam błąd występuje, gdy test będzie typu AnsiString.
Jak wobec tego mam użyć długich stringów?

0
test := 'dlugi string do 255 znakow' + 'kolejny dlugi string' + 'i tak dalej';
0

OK. Dziękuję.

Tak przy okazji: Czy w Delphi jest możliwość dzielenia wierszy? Chodzi mi o coś takiego:

test := 'dlugi string do 255 znakow' 
          + 'kolejny dlugi string' 
          + 'i tak dalej';

Czy jedyną możliwością jest:

test := 'dlugi string do 255 znakow' ;
test := test + 'kolejny dlugi string' ;
test := test + 'i tak dalej';
0
doctorek napisał(a)

OK. Dziękuję.

Tak przy okazji: Czy w Delphi jest możliwość dzielenia wierszy? Chodzi mi o coś takiego:

test := 'dlugi string do 255 znakow' 
          + 'kolejny dlugi string' 
          + 'i tak dalej';

Czy jedyną możliwością jest:

test := 'dlugi string do 255 znakow' ;
test := test + 'kolejny dlugi string' ;
test := test + 'i tak dalej';

Jak zapewne wiesz, instrukcja w Pascalu kończy się znakiem ";" zatem pierwszy sposób jest jak najbardziej poprawny.

0

Zapędziłem się.
Chodziło mi o taką postać:

test := 'dlugi string do 255 znakow 
         kolejny dlugi string
         i tak dalej';

Ale rozwiązanie sam sobie podałem wyżej :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1