Zapisywanie wynikow w excelu

0

witam,
mam problemik
robie program do konkursu i jego wyniki musze miec w excelu.
moze przyblize problem opowiadaniem ;d :
wszycscy <ort>otwierajo </ort>plik konkurs.exe
<ort>podajo </ort>imie.
<ort>podajo </ort>nazwisko.
<ort>odpowiadajo </ort>na pytania.
<ort>otrzymujo </ort>odpowiedz od programu ile uzyskali punktow.
program wysyla odpowiedzi do pliku wyniki.txt ale wyniki kazdej osoby nie <ort>so </ort>w nowej <ort>lini </ort>i nie so posortowane ort!

teraz chcialbym by program zapisywal wyniki nie w pliku textowym lecz w pliku excela. najlepiej imie w oddzielnej kolumnie, nazwisko odzielnej a wynik w oddzielnej.

ulozylem procedure
procedure zapisz(imie,nazwiko:string; punkty:byte);
begin
Assign(plik,'wyniki.xls');
append(plik);
Write(plik, imie,' ',nazwisko,' ',punkty);
close(plik);
end;

lecz wynik nie pokazuje sie w tym pliku. mam nadzieje ze wytlumaczylem
druga sprawa to jezeli ktos nie wie jak to zrobic ale wie jaki kod ma znak tabulatora i klawisza eneter. gdyby ktos mi to powiedzial mysle ze problem bym <ort>rozwiozal </ort>w jakis sposob. jescze raz napisze
chodzi o kod najlepiej unicode ktory po wpisaniu zamieni sie na tabulator lub enter
np. wpisanie alt+0134 daje wynik ? (krzyzka)

z gory dzieki. sorki za bledy ale bardzo sie spiesze

0

Wszystko masz na www.torry.net w tipsach.
P.S. Jesteś ślązakiem?

0

tab #9
enter #13
nowa linia #13#10

co do zapisywania do excela to masz dwie możliwości
a) poprzez ole otworzyć excela i zapisywać do otwartego skoroszytu
b) zapisywać do pliku xls (ma on prostą budowę, tylko trzeba by ją poznać http://www.wotsit.org/search.asp i wpisz w search xls)

0

sorki ale moze ma <ort>rozwiozanie </ort>problemu po polsku? ;d

a co do tych znaków to jezeli w pascalu wpisze by takie znajki zapisałe w notatniku to zmieni automatycznie na ten znak ? ;d

0

sprawdzałem i... hmmm... nie wiem jak uzyskac efekt tabulatora za <ort>pomoco </ort>znaków... kiedy wzielem alt+13 to pojawiła się ? nutka ;d to co z czym trzeba polączyć zeby wyszly te znaki?

0
miedziolek napisał(a)

sprawdzałem i... hmmm... nie wiem jak uzyskac efekt tabulatora za pomoco znaków... kiedy wzielem alt+13 to pojawiła się ? nutka ;d to co z czym trzeba polączyć zeby wyszly te znaki?

jaki alt??

zmienna := 'text' + #9 + 'text2';

jak zapiszesz do pliku txt to będziesz miał
text<-tab->text2

0

najprostszy sposób to zapisac do pliku CSV

0

misiek jestes cudowny ;d hehe ;d dzieki wielkie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1