[delphi/builder]ItemProps

0

Chciałbym wykorzystać w programie TValueListEditor i potrzebuje w jakiś sposób nakładać maskę na to co wpisze użytkownik w pole Value. Czy mogę do tego wykorzystać ItemProps? Jeśli tak to proszę o jakąś wskazówkę jak się tego używa.

Pozdrawiam

/edit: Rozszerze może nieco moje pytanie: czy mogę po kliknięciu na pole ValueListEditor wywołać okienko dialogowe(lub coś podobnego) w któym wpisywałbym wartość? Czy musiałbym w tym celu ręcznie wywoływać takie okienko czy da się to zrobić z automatu (pól w TValueListEditor byłoby przynajmniej 60)

0
AdamPL napisał(a)

Chciałbym wykorzystać w programie TValueListEditor i potrzebuje w jakiś sposób nakładać maskę na to co wpisze użytkownik w pole Value. Czy mogę do tego wykorzystać ItemProps? Jeśli tak to proszę o jakąś wskazówkę jak się tego używa.

Pozdrawiam

/edit: Rozszerze może nieco moje pytanie: czy mogę po kliknięciu na pole ValueListEditor wywołać okienko dialogowe(lub coś podobnego) w któym wpisywałbym wartość? Czy musiałbym w tym celu ręcznie wywoływać takie okienko czy da się to zrobić z automatu (pól w TValueListEditor byłoby przynajmniej 60)

Ja mam podobne pytanie - chodzi oto , by uzytkownik mogl wprowadzac tylko liczby w polach Value w takiej wlasnie liscie . wiem ze da sie to ustawic i to chyba poprzez wlasnie ItemProps . Ktos wie jak to zrobic ?

0

Chciałbym zauważyć, że odświeżasz temat sprzed roku. Co do pytania które zadałem sam też sobie wtedy odpowiedziałem.

{...}
private
    SharedItemProp: TItemProp;
{...}
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
var
  I: Integer;
begin
  SharedItemProp := TItemProp.Create (ValueListEditor1);
  SharedItemProp.EditMask := '999;0; ';

  for I := 0 to ValueListEditor1.Strings.Count - 1 do
    ValueListEditor1.ItemProps [I] := SharedItemProp;
end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1