[delphi][mysql] - komunikacja

0

Witam.. Umiem delphi, umiem mysql, ale nie umiem polaczyc ich. potrzebuje tego bardzo... Jakie komponenty sa mi potrzebne i jak ich uzywac?

0

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=delphi+mysql&btnG=Wyszukaj+w+Google&lr=

BTW.Jak się nauczyłeś delphi nie umiejąc szukać?

0

Ja onegdaj bawilem sie tym tematem przez sterownik ODBC. Jest do sciagniecia z netu jakis darmowy. Tylko ze wersja ktora pamietam byla daleka od idealu (powolna, czesc <ort>zeczy </ort>nie dzialalo, wywalal czasami bledy). Byc moze teraz jest cos lepszego - moje doswiadczenia pochodza z roku 2002-2003.

0

Najlepszy darmowy sposób to wg mnie ZEOSLib, z tym że z moich doświadczeń wynika, że JET jest szybszy, stabilniejszy i mniej "marudny" od ODBC

0
routex napisał(a)

Zainteresuj się tym: http://4programmers.net/Delphi/Kody_źródłowe/SimpleMySQL.zip

uzywam tego modulu i gdy odpalam ten przykladowy kod, to wyskakuje mi błąd Acces violation at adress 000000000, read of adress 00000000' :/ Ocb?

0

poradzilem sobie... problem tylko ze

if SimpleMySQL.Query('SELECT * FROM qeng_users') then

to zwraca false... uzytkownik jest dobry, host tez (localhost), baza danych tez dobrze wybrana :|

0

Witam wszystkich.
Nie chcę zaczynac nowego tematu bo mój problem jest podobny.
A mianowicie zacząłem pisać aplikacje która łączy się z bazą MySQL v 4.x na localhost.
Do połączenia wykorzystuję dbExpress,
Teraz zmieniłem MySQL na wersję 5.0.x no i nie mogę się połączyć. Wywala mi błąd ?invalid user/password ? Próbowałem podmieniać plik libMySQL.dll na nowszy ale i to nie pomogło.
Jest jakiś sposób żeby uzyskać połączenie nie zmieniając komponentów??
Dodam ze korzystam z:
TSQLConnection
TSQLQuery
TClientDataSet

Pozdrawiam

0
Tomku napisał(a)

Witam wszystkich.
Nie chcę zaczynac nowego tematu bo mój problem jest podobny.
A mianowicie zacząłem pisać aplikacje która łączy się z bazą MySQL v 4.x na localhost.
Do połączenia wykorzystuję dbExpress,
Teraz zmieniłem MySQL na wersję 5.0.x no i nie mogę się połączyć. Wywala mi błąd ?invalid user/password ? Próbowałem podmieniać plik libMySQL.dll na nowszy ale i to nie pomogło.
Jest jakiś sposób żeby uzyskać połączenie nie zmieniając komponentów??
Dodam ze korzystam z:
TSQLConnection
TSQLQuery
TClientDataSet
Pozdrawiam

nie pamiętam gdzie ale chyba na 4p była dyskusja o tym. Chodzi o to, że mySQL w wersji 5.x zmienił sposób szyfroawnia hasła. Są dwa wyjścia

  1. podmiana libMySQL.dll na taki, który szyfruje hasła nowym sposobem (nie wiem, czy taki już jest)
  2. w mySQLu włączyć szyfrowanie "po staremu" - poszukaj na stronie mySQLa jak
0

Bez kitu;] Rozkminilem modul mysql.pas... chyba mnapisze komponent na jego podstawie z manualem :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1