dblookupcombobox + lista z zapytania

0

witam
mam problem
jest sobie małą bazka
id nazwa
1 nazwa1
2 nazwa2
itd

podpiete pod dblookupcombobox mam zapytanie które filtruje mi bazke,
chce ustawic teraz dblooku.. na pierwsza pozycje po przefiltrowaniu - jak to zorbic
KeyValue:=1 - nie wchodzi w gre bo powiedzmy po przefiltrowaniu pierwsza wartosc to wartos z id 7

pomocy

0

LookupComboBox.DataSource.DataSet.First :>
pisane z głowy i może być trochę inaczej

0

dzieki Misiekd - na Ciebie zawsze moge liczyć :)
hmmm
lecz w tym przypadku adress violation :(

pozdr

0

spróbuj tak:

LookupComboBox.ListSource.DataSet.First

z tym, że musisz mieć podpięte pod LookupComboBoxa datasource i jakiś dataset pod ten datasource

0

dzieki

hmm jako datasource - podpiete mam zapytanie - ktore dynamicznie sie zmienia i pokazuje mi first - > puste pole , (dla id=1 nazwa nie spelnia warunkow zapytania - i pewnie dlatego jako first pokazuje pusto)
rozwiazalem to tak - dalem podzapytanie ktore zwraca mi id i potem nakazuje ustanwienie sie dblookup.. na pole gdzie id= z zapytania
dzieki za trud
pozdr

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1