obsluga klawiatury

0

Mam takie oytanie w jaki sposob zrobic tak zeby po nacisnieciu strzalki naciskal sie odpowiedni button, mam cztery buttony na formie i chcialbym przypozadkowac jednej strzalce jeden przycisk, niestety nie wychodzi bo gdy naciskam strzalki zmienia sie tylko focus. Czy da sie go jakos wylaczyc? inne klawisze wchodza bez problemu, moze przyklad
dodam ze keypreview jest wlaczone
mam cos takiego w onkeydown formy:

begin
case key of
$25: buton1.click;
$26:button2.click;
...
end;
i teraz drugie pytanie nie dziala mi takze symulacja nacisniecia guzika button.click, nie wiem za bardzo czemu.

0

VK_UP, VK_DOWN itp

co to znaczy że button.click nie działa? nie ma czegoś takeigo jak button.click, jest button.OnClick(Self)

0
ŁF napisał(a)

nie ma czegoś takeigo jak button.click, jest button.OnClick(Self)

jest - to jest procedura symulująca kliknięcie w button, między innymi wywołuje właśnie zdarzenie OnClick jeśli przypisane

a co do pytania to pewnie dlatego że symulując kliknięcie jest wciśnięta strzałka i natychmiast zmienia się fokus przez co nie jest wciśnięte, dwa wyjścia:

  1. daj tą procedurę w onkeypress zamiast onkeydown
  2. zamień button1.Click na if Assigned(Button1.OnClick) then
    Button1.OnClick(Sender);
    albo po prostu: Button1.OnClick(Sender);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1