Pascal - scroll

0

Witam, moj problem polega na wypisywaniu wyników. Mam program ktory ma wypisywac wspolczynniki rozwiniecia (a+b) do potegi n-tej, gdzie podaje tylko n.
Wiadomo Trojkat Pasala...
W programie wyglada to tak:

Szukane wspolczynniki to:
1 wynik1
2 wynik2
3 wynik3
itd.
Wcisniecie klawisza enter zakonczy prace programu

Moje pyatnie polega na tym czy da sie jakos przewijac okienko z wynikami bo jezeli wprowadze n-49 to wynikow bedzie 50, co nie zmiesci sie na ekranie. I mam tak ze widze wyniki tylko od 10-50, co zrobic zeby bylo widac wczesniejsze...

Mam nadzieje ze w miare zrozumiale wytlumaczylem moj problem
Pozdrawiam i prosze o pomoc, gdyz jest to moj projekt na zaliczenie.

0

zapisuj wyniki do tablicy i wyświetlaj tylko te, które są potrzebne - masz zmienną Top = 1 więc wyświetlasz wyniki z tablicy
for i := Top to Top + 25 do //25 to ilość wyświetlanych lini
WriteLn(tab[i]);

klikniesz strzałkę na dół to Inc(Top) a jak do Góry to Dec(Top) + sprawdzanie, czy Top > 0 (przy klikaniu strz. w górę) i Top < IleWynikow - 25 (przy strz. w dół)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1