skomplikowany wydruk [delphi]

0

Musze zrobić dośc skopmplikowany wydruk, a mianowicie:
Będe miał dany gif o kilkudzesieciu kolorach i wielkości rzędu 100x150 pikseli. Kazdy piksel tego gifa musze zastąpić pewnym symbolem graficznym (kwadracik w tym kolorze z literką w środku). takich kwadracików bedize wiec na jednej stronie kilka tysięcy, ale ułatwieniem jest chyba to że kazdy z tych symboli bedize sie powtarzal wieloktrotnie. Dodatkowo chciałbym na poszczególnych stronach umieścić numery stron,tytóły i kilka innych bzdetów.
Niebardzo wiem jak sie za to zabrac, nie mam prawie żadnego doświadczenia z wydrukami. Dobrze by było żeby generowanie tego wydruku nie trwało wieczność.
Czy QuickReport to dobre rozwiazanie? Wolałbym się nie pakować w tworzenie gigantycznych bitmap (wydruk musi byc dosc dokladny),a może jednak powinienem?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie

0

wątpi aby w QR udało Ci się to zrobić. Najprostszym i najlepszym wg mnie rozwiązaniem będzie rysowanie ręczne tego. Robi się to bardzo prosto:

uses
  Printers;
...
with Printer, Canvas do
begin
  BeginDoc; //rozpoczęcie
  Font.Color := KolorTextu; // kolor textu
  TextOut(x, y, Text); //wypisanie textu
  Bruh.Style := bsSolid; //rodzaj tła
  Brush.Color := KolorTla; //kolor tła
  Pen.Color := KolorPisaka; //kolor pisaka
  Rectangle(x1, y1, x2, y2); //narysowanie prostokąta
  EndDoc; //teraz strona zostaje wysłana do druku
end;

czyli rysujesz jak po każdym innym płutnie. Tu masz podstawy a tu jest dość dobry serwis min. o drukowaniu

0

myślałem raczej nad jakimś obiektowym tworzeniem tych wydruków, wydaje mi się to wygodniejsze choć jest być może wolniejsze...
Dlaczego twierdzisz że QuickReport sobie z tym nie poradzi?

0
liba napisał(a)

myślałem raczej nad jakimś obiektowym tworzeniem tych wydruków, wydaje mi się to wygodniejsze choć jest być może wolniejsze...
Dlaczego twierdzisz że QuickReport sobie z tym nie poradzi?

bo jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, że QR odczytuje kolor pixela i na tej podstawie wstawia tam jakiś symbol graficzny. QR jak jego nazwa wskazuje stworzony został do tworzenia raportów, a grafikę można tam wstawić ale nie tworzyć w nim. Zapewne jakbyś się postarał to udało by Ci się go do tego zmusić, ale było by to dużo więcej kodu niż jakbyś drukował to ręcznie. A tak btw oprogramowanie takiego wydruku to jest kilkadziesiąt linijek kodu.

0

ok, dzieki za odpowiedzi
zrobie tak ajk proponujesz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1