[delphi] jak odbudować indexy bazy danych?

0

Witam
Popełniłem małą bazę danych na plikach paradox i niestety użyszkodnik rozwalił indeksy w pliku .PX
Problem - jak odbudować indeksy?
Będę wdzięczny za każdą sugestię.

0

Za pomocą SQL-a (TQuery) i CREATE INDEX.

// dopisek
wcześniej chyba trzeba usunąć indeksy (TQuery + DROP INDEX)

0

cytat z helpa, którego oczywiście nikt nie czyta :P

Regenerate all indexes associated with a cursor.

This function regenerates the indexes associated with the Ttable specified in the TblName parameter. This example uses the following input:

fDbiRegenIndexes(BIOLIFE_TABLE);

The procedure is:

procedure fDbiRegenIndexes(TblName: TTable);

begin
  Check(DbiRegenIndexes(TblName.Handle));
end;
0

Dzięki za zaangażowanie.
W helpie D7E nie ma opisu DbiRegenIndexes (albo ślepy jestem) inna sprawa że zdolności lingwistyczne ujawniają się u mnie dopiero po pierwszym litrze ;)

Teraz po wywołaniu funkcji Check(dbiRegenIndexes(tblDane.Handle)); wywala błąd: 'Invalid handle to the function', o co chodzi?

0
teles40 napisał(a)

Dzięki za zaangażowanie.
W helpie D7E nie ma opisu DbiRegenIndexes (albo ślepy jestem) inna sprawa że zdolności lingwistyczne ujawniają się u mnie dopiero po pierwszym litrze ;)

bo to help do BDE :P

a inna sprawa to bde do uses dodałeś?

0

no pewnie że dodałem, bez tego nie odpalało, tabele w trybie wyłączności, dataSet wyłączone i wywala ten błąd :(

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0