Problem z polaczeniem z MySql

0

Witam, przeczytalem juz bare rozdzialow w ksiazkach na temat baz danych i sie troche z nimi pobawilem. Teraz planuje napisac cos powaznego, ale juz na samym wstepie mam problem. Glupio robie, ze od razu zwracam sie do was, ale jest wtorek rano i mam juz dosc kombinowania :P no i na 8 do szkoly jeszcze :/.

Ok a teraz problem. Moja szkola ma baze danych MySql na serwie: db.sys.beep.pl. Haslo i usera na bank mam poprawnego ale za ciula nie moge sie polaczyc z ta baza za pomoca komponentu TSQLConnection. Ciagle wyskakuje mi komunikat, ze bledne haslo albo login - chociaz jestem pewny ze sa one dobre (loguje sie nimi do bazy z poziomu strony). Plik libmysql.dll rowniez umiescilem w katalogu projektu. Ponizej zamieszcze ustawienia tego komponentu:


  DriverName: MySQL
  HostName: db.sys.beep.pl
  Database: nazwa_bazy_na_serwie
  Username: xxxxxxxxxx
  Password: xxxxxxxxxxx
  BlobSize: -1   //nie mam pojecia co to jest ;]
  LocalCode: 0000 // tez nie wiem co to

W sumie to nie wiem gdzie tu moze tkwic problem. Dodam jeszcze, ze nie mam na kompie zainstalowanego zadnego apacha ani mySql, no ale to jest chyba zbedne bo chce sie polaczyc do bazy na serwie a nie na kompie. Pracuje na wersji D7 Enterprise, zas serwer MySQL to wersja 4.0.26

0

z poziomu strony Twojej szkoly masz na mysli?
zapewne masz uprawnienia tylko na logowanie sie z 'nazwa_usera@localhost' na serwerze mysql. Sprobuj zwyklym klientem mysql zalogowac sie do bazy z Twojego kompa ale jestem pewien ze wynik bedzie ten sam.

0

konkretnie to loguje sie z tutaj:

https://ssl.agnat.pl/mysqladmin/index.php

0

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał musisz zalogować się lokalnie jako admin (lub inne konto root) i dodać użytkownika z pawami dostępu na nazwa_usera@%

0

a zamiast SQLCnnection pobaw się ZEOSami

0

Witam, dowiedzialem sie, ze tak jak pisaliscie nie mam uprawnien do laczenia sie z baza danych z innego adresu siecowego niz ten na ktorym stoi klient WWW. Napisalem juz maila do providera, mam nadzieje ze doda do tego mojego loginu adres hosta '%' czyli każdy :) Dzieki wszystkim za posty temat uwazam za rozwiazany

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1