[Delphi] Dynamiczne tworzenie form

0

Potrzebuje jakąś nieokreśloną ilość form, np. po każdym kliknięciu buttona ma sie utworzyć nowa. To jest możliwe ?

0
with TForm2.Create(Application) do
  begin
  Show();
  end;

//w TForm2.OnClose daj Action:=caFree;
0

Tzn chyba nie o to mi chodzilo. To jest uruchamianie formy którą juz stworzylismy a mi chodzi o tworzenie formy w trakcie działania juz skompilowanego programu exe

0
var Forms: array of TForm;

Tablica dynamiczna i już :]

0

Kurcze pierwszy raz w taki sposób tworze forme, teraz co musze zrobić żeby ją utworzyc do konca?
Próbowałem tak ale wywala mi błąd:

 Forms[2].CreateParented(Form1.Handle);
 Forms[2].Height:=300;
 Forms[2].Width:=300;
Forms[2].Show;
0

A ustawiłeś rozmiar tablicy (SetLength)?

0

Tak (zapomnialem to wkleic w tym poscie)

0

A nie łatwiej stworzyć sobie pustą Form2, dodać do niej to co będzie wspólne na wszystkich tworzonych formach (np.: rozmiary, jakieś komponenty) i utworzyć metodą, którą napisałem na początku, a potem tylko dyniamicznie dodać to co potrzebujesz?

0
Forms[2] := TForm.CreateParented(Form1.Handle);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1