[Delphi] Spoosób na dobre logowanie do programu?

0

Witam,

Mam do was prośbę o radę na temat w jaki sposób zrobić logowanie do mojej aplikacji. Sprawa wyglada tak. Mój program działa w sieci lokalnej LAN i opiera się na bazie MySQL. W sieci jest wiele komputerów i teraz chciałbym zrobić logowanie się użytkowników. Dane potrzebne do logowania przechowuję w bazie.
Oczywiście cała baza umieszczona jest na serwerze.
Dodam, że program wywołuje dodatkowo kilka innych podprogramów, równiez napisanych przeze mnie.

Powiedzcie mi, czy dobrym pomysłem jest przechowywanie danych zarejestrowanego użytkownika w rejestrze?
Jeśli tak to jak zabezpieczyć taki plik przez zmianą. Może istnieje mozliwość zapisywania zalogowanych uzytkowników do rejestru serwera, a może jakoś po prostu przechowywać dane o zalogowanym userze w pliku .txt na serwerze?

Z góry dzięki za pomoc.

0

jak juz uzywasz bazy sql z serwera mysql to tam przechowuj dane zarejestrowanych uzytkownikow rejestr to chyba najgorszy pomysl tym bardziei ze kazdy ma do niego dostep baza bedzie najbezpieczniejszym miejscem do ktorego tylko Twoja aplikacja bedzie miala dostep. No i osoba ktora bedzie znala haslo.

0

Chodzi mi o to, aby wiedzieć czy dany użytkownik jest aktulanie zalogowany i na jakim komputerze (np. nazwa komputera), dlatego nie wiem czy nie lepiej byłoby przechowywac tę infomrację w pliku txt na serwerze.

P.S. W jaki sposób wyciągnąć z systemu informację o nazwie komputera?

0

Jak pobrać nazwę komputera:

var
Comp : String;
Buff : DWORD;
begin
Buff := 64;
SetLength(Comp, Buff);
GetComputerName(PChar(Comp), Buff);
ShowMessage(Comp);

0

Dziękuję Fikus!
Co do logowania to chyba zrobię tak, że właśnie będę przechowywał w bazie nazwę kompa i usera jaki jest na nim zalogowany.
Dziękuję i pozdrawiam!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0