Powiekszenie obrazka na caly ekran

0

Jak zrobic aby po dwukrotnym kliknieciu na komponent TImage w ktorym juz jest zaladowany obrazek pojawil sie ona na calym ekranie, a jak sie wcisnie ESC to zeby powrocil do komponentu??

0

Nie wiem czy o to dokładnie Ci chodzi ale mój sposób jest taki: deklarujesz zmienne globalne: x, y, x1, y1, x2, y2, x3, y3 typu Integer, w OnCreate formy piszesz:

x:=0;
y:=0;
x1:=0;
y1:=0;
x2:=0;
y2:=0;
x3:=0;
y3:=0;

a następnie w OnDblClick Image'a piszesz:

Image1.Stretch:=True;
x:=Form1.Width;
y:=Form1.Heigth;
x1:=Form1.Left;
y1:=Form1.Top;
x2:=Image1.Width;
y2:=Image1.Heigth;
x3:=Image1.Left;
y3:=Image1.Top;
Image1.Align:=alClient;
Form1.BorderStyle:=bsNone;
Form1.WindowState:=wsMaximized;

Następnie wstawiasz na formę TActionList, dodajesz nową akcję, ustawiasz jej ShortCut na Esc i w zdarzeniu OnExecute akcji piszesz:

Form1.BorderStyle:=bsSizeable;
Form1.WindowState:=wsNormal;
Image1.Align:=alNone;
Form1.Left:=x1;
Form1.Top:=y1;
Form1.Width:=x;
Form1.Heigth:=y;
Image1.Width:=x2;
Image1.Heigth:=y2;
Image1.Left:=x3;
Image1.Top:=y3;
Image1.Stretch:=False;

Mam nadzieję że o to chodziło ;)

0

O to chodzilo, tylko muslaem troszke zmodyfikowac, bo cale okno programu sie powiekaszalo, guziki bylo widac, ale dalem rade.

Dzieki!

0
Bodziu napisał(a)

O to chodzilo, tylko muslaem troszke zmodyfikowac, bo cale okno programu sie powiekaszalo, guziki bylo widac, ale dalem rade.

Dzieki!

Sory, faktycznie wziąłem pod uwagę przypadek gdy na formie jest tylko i wyłącznie Image ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1