Kolorowanie wyszukanej komórki w DBGrid - problemik

0

Witam.
Mam taki kod którego napisałem wczoraj i do dziś się męczę z nim jak go naprawić:

procedure TForm1.SpeedButton39Click(Sender: TObject);
begin
 Table2.First;
    while not Table2.Eof do
       begin
    if Table2.FieldByName('PUNKTY').AsString <= DBEdit6.Text
      then begin
      DBGrid2.Columns[4].Color:=clyellow;
      Table2.Next;
end; end; end;

Kod ma wykonywać jedno zadanie:
Ma kolorować komórki w danej kolumnie 'PUNKTY', te które są mniejsze lub równe liczbie podanej w DBEdit6. W kolumnie PUNKTY też są liczby.

Zastanawiam się czy nie powinienem tą kolumnę przerobić w Database Desktop na Integer, bo teraz jest AsString, no i potem jeszcze zrobić StrToInt(DBEdit6.TExt).

PROBLEM:
Gdy kliknę na button to procedura zaznacza mi wszystkie komórki (na żółto) w tej kolumnie PUNKTY, zamiast komórki mniejsze lub równe podanej liczbie w DBEdit6.
Na dodatek zawiesza mi program nie pokazując rzadnego komunikatu ale procka obciążenie wynosi 100%. Co robię źle? Czy ktoś wie? Dzięki za wskazówki!! :)

0

Po co odpowiadasz na posty z przed kilku lat? Sądzisz że ktoś jeszcze czeka na odpowiedź? http://4programmers.net/Forum/91229?h=filtrowanie#91229

0

Po co mi wklejasz post nie na temat? A odpowiadam, bo może się trafić ktoś dzisiaj, jaki trafił się wtedy.

0

A może powinieneś zrobić tak :-| :

procedure TForm1.SpeedButton39Click(Sender: TObject);
begin
Table2.First;
while not Table2.Eof do
begin
if Table2.FieldByName('PUNKTY').AsString <= DBEdit6.Text
then begin
DBGrid2.Columns[4].Color:=clyellow;
end;
Table2.Next;
end; end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1