"resetowanie" komponentu

0

Witam

Mam komponent w ktorym w czasie dzialania programu zmieniam bardzo duzo roznych parametrow. Chcialbym miec mozliwosc przywrocenia wszystkich parametrow do stanu poczatkowego. Czy jest na to jakas prosta metoda?
moze

komponent.destroy;
komponent := Tcomponent.create;

ale po czyms takim wszystkie parametry maja wartosc 0, '' lub NIL
a ja potrzebuje, zeby byly takie jak ustawilem w Object Inspectorze - lacznie z obsluga zdarzen!
(pomocne byloby wiedziec skad kompilator bierze te wartosci podczas tworzenia komponentu)

a moze trzymac jeden nieuzywany komponent tej samej klasy
i w odpowiednim momencie zrobic cos w stylu

KomponentRoboczy := KomponentWzorcowy;   // :D

czekam na Wasze pomysly

0

Jeśli już to używaj Free, a nie Destroy.
Rób tak:

// Masz na formie położony KomponentBazowy
Komponent2:=TJakisKomponent.Create;
Komponent2.Assign(KomponentWzorcowy)
//Wykonujesz operacje na Komponent2
Komponent2.Free;
0

Możesz też użyć plików INI do zapamiętania wartości parametrów

0
Artur napisał(a)

Możesz też użyć plików INI do zapamiętania wartości parametrów

Już lepiej robić to na strumieniach (TStream.ReadComponent).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1