Delphi - eMule - Handle

0

po wpisaniu eMule w wyszukiwarce nie znalazłem tego co szukam. Chciałbym z poziomu Delphi odczytać zawartośc pewnego komponentu w eMulu. Przede wszystkim problem jest taki że eMule jest pisany w visual c++ - najprawdopodobniej (patrząc na kod) http://ovh.dl.sourceforge.net/sourceforge/emule/emule0.46a-Sources.zip. Nazwy komponentów nie sa standartowe. Wiem że powinienem używać coś takiego jak findWindow findWindowEx itd itp. Ale nie wiem zbytnio jak. Stąd moja prośba. Prosiłbym o kod programu który znajdzie mi eMule po właściwości Caption a następnie na labelu wypisze tekst klasy. I druga prośba o jakieś hint'y na ten temat nie chcę gotowców - chcę tylko pomocy. Z góry dziękuję i pozdrawiam Szymon MEAT M.

0

Uchwyt do eMula znajdziesz za pomocą funkcji API FindWindow(), która była setki raz omawiana - więc nie widze problemu. Jeżeli znasz Caption tej kontrolki, którą chcesz 'odczytać / zrobić coś z nią' to FindWindowEx(), jeśli nie znasz to trzeba zbadać jakie są. Tu sie przyda GetWindow() - pierw z parametrem GW_CHILD, a później GW_HWNDNEXT - wszystko znajdziesz w API/MSDN. Oczywiście aby zidentyfikować kontrolkę trzeba będzie zbadać jaka to klasa itd.. - do tego też są odpowiednie funkcje API, które były wielokrotnie omawiane.

I druga prośba o jakieś hint'y na ten temat nie chcę gotowców - chcę tylko pomocy

Nic nie wiem o jakichś hintach. ??

0
Deti napisał(a)

Nic nie wiem o jakichś hintach. ??

hint = wskazówka ;)

MEAT wpisz w wyszukiwarce na 4p FindWindow i sobie poczytaj :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1