Wykrywanie portu drukarki - Borland Pascal 7

0

Mam takie nietypowe pytanie na temat Pascala (Borland Pascal 7.0): Jak wykryć na jakim porcie: lpt/usb/com1/com2 jest podłączona drukarka i jak przesłać do nie dane by zostało to wydrukowane. Nauczyciel mówił mi coś o "zabawie" portami... Rozumiem że chodzi tu o asemblera. Niestety nie "kminie" asemblera dlatego mam prośbę o pomoc... Kawałki kodu, linki lub opisy jak można by to zrobić...

Z góry dzięki za pomoc...

P.S.: nie chodzi o napisanie programu na zaliczenie, to tylko tak dla zaspokojenia mojej ciekawości

0

Kiedyś napisałem dokładnie jak to się robi, ale wywalili do Newbie i znikło.
Nie bede drugi raz pisał bo mi się odechciało.

krótka podpowiedź :
Drukarkę na LPT używaj jak zwykłego pliku.
drukowanie możesz przedstawić w ten sposób :

const tekst='To jest tekst do wydrukowania';
var i:byte;
var plik:file of char;
begin
  assign(plik,'lpt1');
  rewrite(plik);
  for i:=1 to length(tekst)do write(plik,tekst[i]);
  close(plik);
end.

Acha to działa na lpt1,lpt2,....,com1,com2,.... (na usb chyba nie);
Z wykryciem nie ma problemu jeśli wywali błąd oznacza ze nie ma drukarki na tym porcie (lpt1) i można sprawdzać na innym.
Jesli chcesz tylko sprawdzać to nie wysyłaj danych na drukarkę(bez write()) tylko close(plik);

0

no ale jak drukarka jest podłączona pod usb?? co wtedy??

0

A pod DOSem (a pod niego zdaje się jest Borland Pascal) działa USB?

0

no ale jak drukarka jest podłączona pod usb?? co wtedy??

...to wtedy torry.net....
http://www.swissdelphicenter.ch/torry/tipresult.php

0
angel2953 napisał(a)

no ale jak drukarka jest podłączona pod usb?? co wtedy??

W dosie nie ma obsługi drukarek USB, praktycznie nie znajdziesz urządzenia z interfejsem USB, które działają pod dosem. Wyjątkiem mogą być dyski twarde i napędy cd-rom.

I tutaj żadne swissdelphicenter nie pomoże.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1