Kodowanie niestandardowych znaków (ISO-8859-2)

0

Witam
Mam problem.
Jak zamienić poniższe znaki na ISO-8859-2.
1.?
2.?
3.?
4.?

Zamieniam tekst na ten format, np. znak 'ą' -> '?'(tekst jest składnikem wiadomości email w formacie html). Wszystko jest OK, ale te cztery powyższe znaki nie potrafię zamienić. Proszę o napisanie jak je zamienić - skąd można się dowiedzieć jak wyglądają określone znaki dla kodowania iso, nawet te niestandardowe?
Pozdr

0

moze o to chodzi ... jesli tak to prosze ;)

http://webmaster.helion.pl/kurshtml/znaki/znaki.htm

0
greenmag napisał(a)

moze o to chodzi ... jesli tak to prosze ;)

http://webmaster.helion.pl/kurshtml/znaki/znaki.htm

Dzięki!
O to chodziło. Działa.
Jeśli ktoś jeszcze mógłby looknąć na ten problem.
Otóż, przy wysyłaniu tego maila, przy pomocy INDY (IdSMTP) wyświetla mi się taki błąd:
"Socket Error $10053 Software caused connection abort"
Co to znaczy? Czy to dlatego, że w komponencie IdSMTP mam ustawioną właściwość SendbufferSize=32768? Zwiększenie jej nic nie daje...
Tak wysyłam maila w formacie HTML:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  html: TStrings;
  htmpart, txtpart: TIdText;
  bmppart: TIdAttachment;
  email: TIdMessage;
  filename: string;
  filename1: string;
begin
  filename := ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'pope.jpg';
  filename1 := ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'tlo.bmp';
// --------------------------- Strona HTML -------------------------------------
  html := TStringList.Create();

html.Add('<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html;charset=windows-1250">');
html.Add('<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">');
html.Add('<HTML>');
html.Add('<HEAD>');
html.Add('<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=windows-1250">');
html.Add('<meta http-equiv="Content-Language" content="pl">');
//html.Add('<STYLE>');
//html.Add('BODY { BACKGROUND-POSITION: left top; FONT-SIZE: 10pt; COLOR: #000000; BACKGROUND-REPEAT: repeat; FONT-FAMILY: Arial }');
//html.Add('</STYLE>');
html.Add('</HEAD>');
html.Add('<BODY BGColor=#ffffff background="cid:tlo.bmp" TEXT="#000000" LINK="#0000FF" ALINK="#FF0000" VLINK="#000080">');
html.Add('<DIV>');
...
html.Add('</BODY>');
html.Add('</HTML>');


// -----------------------------------------------------------------------------

  email := TIdMessage.Create(nil);
  email.From.Text := 'Nadawca';
  email.Recipients.EMailAddresses := cc.text; //do kogo
  email.Subject := 'Tytul Emaila';
  email.ContentType := 'multipart/mixed';
  email.CharSet:='windows-1250';//'ISO-8859-2';
  email.Body.Assign(html);

  txtpart := TIdText.Create(email.MessageParts);
  txtpart.ContentType := 'text/plain';
  txtpart.Body.Text := '';

  htmpart := TIdText.Create(email.MessageParts, html);
  htmpart.ContentType := 'text/html';

  bmppart := TIdAttachment.Create(email.MessageParts, filename);
  bmppart.ContentType := 'image/jpeg';
  bmppart.FileIsTempFile := false;
  bmppart.ContentDisposition := 'inline';
  bmppart.ExtraHeaders.Values['content-id'] := 'pope.jpg';
  bmppart.DisplayName := 'pope.jpg';



  bmppart := TIdAttachment.Create(email.MessageParts, filename1);
  bmppart.ContentType := 'image/jpeg';
  bmppart.FileIsTempFile := false;
  bmppart.ContentDisposition := 'inline';
  bmppart.ExtraHeaders.Values['content-id'] := 'tlo.bmp';
  bmppart.DisplayName := 'tlo.bmp';




  try
    idSMTP.Connect();
    try
      idSMTP.Send(email);
     label4.Caption:='Wiadomość została pomyślnie wysłana';

    except
      on E: Exception do begin
        ShowMessage('Błąd: ' + E.Message);
        label4.Caption:='';
    end; end;
  finally
    idSMTP.Disconnect();
    email.Free();
    html.Free();
  end;
end;

Co mam nie tak? Jak by się ktoś zlitował i przeanalizował kod, byłbym wdzięczny.
Dzięki.
Pozdr, Pepe

0

Testuje, testuje i nic.... nadal błąd: Socket Error 10053.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem (INDY)? Zauważyłem, że jak skrócę objętość dokumentu HTML dołączanego do emaila, to email wysyła się.
Jak widzimy powyżej, dokument html dołączany jest jako Lista TStringList - zwiększenie ilości lini powoduje wywołanie tego błędu. Zatem jak to ominąć? Jeśli w ogóle to jest przyczyną moich problemów.... Innej jednak na razie nie widzę.
Liczę na Waszą pomoc...
Pozdr

0
moze o to chodzi ... jesli tak to prosze   

znaki/znaki.htm">http://webmaster.helion.pl/kurshtml/znaki/znaki.htm

Ten link już nie działa :( , a mam ten sam problem, może ktoś podać inny?

0
Dibo84 napisał(a)
moze o to chodzi ... jesli tak to prosze   

znaki/znaki.htm">http://webmaster.helion.pl/kurshtml/znaki/znaki.htm

Ten link już nie działa :( , a mam ten sam problem, może ktoś podać inny?

Link działa poprawnie. Sprawdź.
Pozdr.
Ps: A ja nadal nie potrafę wysłać tego maila w formacie HTML, przy użyciu INDY...Nikt tego nie pokonał?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1