Wyrównanie do prawej...

0

Witam,

problem wydaje się banalny, a jednak... Powiedzmy, że mam w TListBox'ie listę plików, ich nazw. Chcę aby przy każdej nazwie, równana do prawej była objętość tego pliku - pytanko: jak takie równanie do prawej zaimplementować?
Jeśli ktoś nie bardzo wie, o czym mówię - podam przykład który chyba każdy zna: playlista w WinAmpie - utwór, a z prawej jego długość... Czekam na sugestie ;)

0

Jest to na www.torry.net w tipsach.

0

pierwsza myśl (i chyba nawet nienajgorsza):
OwnerDraw + Canvas.TextWidth()

0
Hokeista z piekła napisał(a)

Milka a tak? :)
http://www.swissdelphicenter.ch/torry/tipresult.php

nie bardzo wiem, o co ci chodzi, bo skorzystałem z tej wyszukiwarki i znalazło mój sposób (http://www.swissdelphicenter.ch/en/showcode.php?id=1023) ??????

0

...to byłoby rozwiązanie problemu, gdybym pisał w TListBox'ie (i Delphi) :), używam jednak TFlatListaBox'a (w CBuilderze) i niestety ten komponent nie ma żadnych zdarzeń prócz OnMouseDown/Move/Up :| ...pozostaje chyba tylko zabawa z komunikatami i rysowanie, czy może macie znacie jeszcze jakieś inne rozwiązania?
BTW pamiętam trochę, ale nie bardzo, że w TStatusBar można było wyrównywać tekst do prawej, wstawiając przed tekstem jekiś znak ASCII, tylko co to cholera było :| ? hmm...

0

Tylko jemu chodziło o to aby po lewej stronie była nazwa pliku a po prawej objętość, a ty pokazałeś ogólnie równanie do prawej itemów :)

McAron a to co wkleiłem ten link to nie chodziło ci o to? :|

0

...nie mogę wykorzystać tego kodu gdyż TFlatListBox nie ma zdarzenia OnDrawItem, dlatego zanim zacznę bawić się komunikatami być może ktoś zna odpowiedź która by mi tego zaoszczędziła... a co do tego kodu, to zapewne równa on całość tekstu do prawej, ale oczywiście można to poprawić (z tym że jak napisałem wcześniej używam TFlatListBox'a i ten kod nie przejdzie) :|

0
McAron napisał(a)

gdybym pisał w TListBox'ie (i Delphi), używam jednak TFlatListaBox'a (w CBuilderze)
To przypadkiem nie pomyliłeś działów?

0

...różnicy bez - nie wiem czy używałeś komponentów FlatStyle, ale przeznaczone są one zarówno dla Delphi i CBuildera, nie wiem czy pisałeś w CBuilderze, ale analogia jest ogromna... i odpowiadam: nie, nie pomyliłem działów! :P

//spoko - ja programuje tylko pliki wsadowe, ale niech Ci będzie :P - M

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1