[Delphi] TGaduGadu jak wyslac wiadomosc do 2 osob?

0

jak za pomoca komponentu TGaduGadu wyslac wiadomosc do 2 osob..
mam jeszcze jedno pytanie czy mozna wyslac wiadomosc za pomoca uchomionego klienta gadu gadu?
szukalem na necie i waszym forum o tych komponentach hmm ale cos nie chcialo dzialac...Prosze o pomoc

0

WyslijWiadomosc(numergg, 'wiadomosc');
WyslijWiadomosc(numergg2, 'wiadomosc');

w czym problem ? :|

0

ale mi chodzi o dokladny kod..calosciowy..w pierwszej kolejnosci musze sie zalogowac na swoj numer i haslo potem OnMassage czy co?? nie wiem z czym to sie je prosze o pomoc...jestm poczatkujacy...

0

ale mi chodzi o dokladny kod..calosciowy

chyba pomyliłeś fora :) tutaj sie podpowiada, a nie daje kod na tacy.


najpierw sie łączysz tak jak napisałeś, a potem po prostu wysyłasz tą samą wiadomość do dwóch osób. nie pamiętam już jak sie ta procedura nazywała, chyba SendMessage.

jeżeli dalej nie wiesz o co chodzi to odsyłam do kursów, bo bez podstaw ani rusz w programowaniu, tak samo jak w innych dziedzinach. np: umiałbyś obliczyć silnię nie umiejąc mnożyć ? :>

0

z kosmu to mi do glowy nie trafi musze gdzies sie uczyc...dobrze by bylo jak byl by to kod ktory potem bym analizowal..hehe szkoda a moze wiesz gdzie moge znaleŹĆ materialy jakies dzieki ktorym bym mogl zrobic ten program co??

0

a jeszcze jedno chyba ten kompoment juz nie dziala!? nie mozna laczy sie PISZE MI ZE JEST ZLE haslo
slyszalem ze to juz nie dziala bo protokoly zostaly zeminione...teraz to chyba nie dziala na GG 6 czy sie myle??

0

A moze sprobujesz z THGG autorstwa DetoX'a? :)

0

mam GGlite i tgadugadu ale THGG nie zobacze

0

Dokladnie. Tgadugadu juz jest "przeterminowany" :)
ThGG powinno dzialac, choc ja nie wiem jak sie za to zabrac. ;p

0
YaQb napisał(a)

choc ja nie wiem jak sie za to zabrac. ;p

http://lofix.info/thgg_demo.zip

0

wszystko by bylo oki tylko ze nie moge zainstalowac tego komponentu [Delphi 5] Błąd podczas instalacji komponentu THGG
nie wiem co mam robic podczas instalacji tego komponentu Delphi 5 wywala mi taki komunikat

[Error] HGG.pas(275): Undeclared identifier: 'UnixDateDelta'
[Fatal Error] dclusr50.dpk(42): Could not compile used unit 'HGG.pas'

wywala mi taki bblad :( co jest nie tak moze dlatego ze mam Delphi 5

0

Zamień w kodzie UnixDateDelta na wartość 25569

0
Deti napisał(a)

Zamień w kodzie UnixDateDelta na wartość 25569

dzieki ci bardzo
fajna masz stronke :)
uczysz sie na Politechnice Gdanskiej hehe spox dobry wybor duzo mam tam kumpli

0

w obecnej wersji HGG nie mozna jeszcze zaimportowac listy kontaktow z servera, prawda?

// nie - mozna to dopisac.. jakbys zrobił byłoby fajno - deti

0
Ktosik napisał(a)

w obecnej wersji HGG nie mozna jeszcze zaimportowac listy kontaktow z servera, prawda?

http://4programmers.net/file.php?id=1782

0

cos to kulawo dziala. Cytuje z pomocy (readme.htm):

Aby zmieniać na bieżąco aktualne stany użytkowników należy obsłużyć 2 zdarzenia: onGotUserList (gdy nadchodzi lista kontaktów zaraz po zalogowaniu z serwerem)

Czyli lista kontaktow ma nadejsc zaraz po polaczeniu z serwerem?? tymczasem nie nadchodzi... czemu? Probuje ja wyswietlic procedurka rowniez z pomocy umieszczam ja w zdarzeniu onGotUserList oto ona :

procedure TMainFrm.HGGGotUserList(Sender: TObject);
var
  i:integer;
begin
  for i := 0 to HGG.UsersCount - 1 do
    Memodbior.Lines.Add('Nazwa usera : ' + HGG.GetUser(i).Name + ' Numer GG: ' + IntToStr(HGG.GetUser(i).Number));
end;
0

A dodałeś w ogóle użytkowników do listy ?

0

nie rozumiesz. mi chodzi o ta liste ktora jest na serwerze gadu-gadu. Tak - mam na tym numerze kilka osob na liscie. I chodzi mi o jej zaimportowanie. A nie o ta liste wewnetrza klasy(komponentu)

0

Witam.
Pisze bota pod gg, i ostatnio podpialem go pod klase THGG. Niestety kiedy duzo osob wysyla jednoczesnie zapytania do bota, przestaja do niego dochodzic pytania! Po kilkunastu, kilkudziesieciu sekundach wszystko wraca do normy i znow wiadomosci dochodza. W zwiazku z tym mam dwa pytania..

  • czy thgg posiada blokade co do ilosci wiadomosci ktore przychodza?
  • czy thgg posiada blokade co do wiadomosci ktore sa wysylane z komponentu?
    A jesli tak to gdzie sie znajduja te wartosci w kodzie.

Pozdrawiam.

0
  • czy thgg posiada blokade co do ilosci wiadomosci ktore przychodza?

nie

  • czy thgg posiada blokade co do wiadomosci ktore sa wysylane z komponentu?

nie

0

Czyli pozostaje tylko mozliwosc, ze jesli duzo osob wysyla do mnie wiadomosci i one przestaja do mnie dochodzic na jakis czas (a nadal moge je wysylac), to jest wina servera gg, ew. blad w klasie obslugujacej protokol (thgg)?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1