Turbo pascal praca semestralna

0

witam. mam problem..w szkole programujemy w turbo pascalu.Mam zadanie którego
nie umiem rozwiązać.Czy ktoś mógł by mi napiac kod żródłowy do następującego
zadania: "Napisz program który zapełni tablicę dwudziestoma liczbami losowymi
od 1 do 20 a następnie uporzadkuj je malejąco". Być może jest juz ten program
gdzieś na necie ale google nic mi nie daje.Jeszcze raz prosze o pomoc i z
góry dziekuje. Mój e-mail to: [email protected]

0

Prosze nie wywalajcie mnie. Jestem zdesperowana pisze wszedzie na forach ale tam tylko mędrkują na temat jak ją napisać.Dla mnie to jest czarna magia, umiem tylko kompilować i uruchamiać programy.Prosze tylko o to żeby ktoś napisał mi kod źródłowy nic wiecej.Prosze jesteście moją ostatnią deską ratunku.Sorry że zaśmiecam wam forum ale już nie wiem gdzie się zwrócić.

0

Do Newbie.

program blabla;

var
  tablica: array[1..20] of integer;
  j: integer;

procedure Wypelnij;
var i: integer;
begin
  Randomize;
  for i := 1 to 20 do
    tablica[i] := Random(20) +1;
end;

procedure Sortuj;
begin

for i:=2 to wielkosc do
 begin
 l:=i;
  repeat
  if tablica[l]<tablica[l-1] then begin
  pom             :=tablica[l];
  tablica[l]  :=tablica[l-1];
  tablica[l-1]:=pom;
  end;
  Dec(l);
 until(l=1);
 end;
end;

begin
  Wypełnij;
  for j := 1 to 20 do Writeln(tablica[j]); { wyświetla nieposortowane liczby }
  Sortuj;
  for j := 1 to 20 do Writeln(tablica[j]); { wyświetla już posortowane liczby }  
end.

PS. widzę, że na róznych forach piszesz, na Gazeta.pl też taki post jest ;)

0

Prosze jeszcze raz niech ktoś mi napisze ja ten program w całości powinien wyglądać.

0

Ale za przeproszeniem w takim momencie jak jestes ciemna a to jest Twoja praca to powinno sie brać korki albo uwazac na studiach. poza tym jest od ch**a kursów, na prawde nie ma zadnego problemu sie tego nauczyc. Tylko jak ktos jest leń...

0

Nie wiem czy slyszales o czyms takim jak "zdarzenia losowe" zresztą kim ty jestes aby mnie osądzc i mowic mi co mam robić.A tak poza tym to zwróciłam sie do ludzi którzy mogą mi pomóc a nie do CIEBIE!

0

przeciez juz Ktos Ci pomogl.... wiec czemu piszesz dalej izabelo by ktos napisal?
http://4programmers.net/Forum/210815#210815

0
wesoledi napisał(a)

przeciez juz Ktos Ci pomogl.... wiec czemu piszesz dalej izabelo by ktos napisal?

Bo tamten jest źle ;)
Tu masz :

program blabla;
const wielkosc=20;
var
  tablica: array[1..wielkosc] of integer;
  j,l,i: integer;

procedure Wypelnij;
begin
  Randomize;
  for i := 1 to 20 do
    tablica[i] := Random(20) +1;
end;

procedure Sortuj;
var pom:integer;
begin

for i:=2 to wielkosc do
 begin
 l:=i;
  repeat
  if tablica[l]<tablica[l-1] then begin
  pom             :=tablica[l];
  tablica[l]  :=tablica[l-1];
  tablica[l-1]:=pom;
  end;
  Dec(l);
 until(l=1);
 end;
end;

begin
  Wypelnij;
  Writeln('Nieposortowane liczby: ');
  for j := 1 to wielkosc do Write(tablica[j]:3,' '); { wyświetla nieposortowane liczby }
  writeln;
  writeln('Posortowane liczby : ');
  Sortuj;
  for j := 1 to wielkosc do Write(tablica[j]:3,' '); { wyświetla już posortowane liczby }
  readln;
end.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1