Aplikacja na stronie www

0

Cześć, mam pytanie dotyczące programu w Delphi 8, który chcę umieścić na stronie www (nie link :), tylko działający program - formularz, z przeliczeniami itp.). Nie chcę, żeby to była strona ASP.NET (ASP.NET Application), natomiast zastanawiam się, w jaki sposób w Delphi 8 tworzy się coś na kształt appletu. Czy mogę utworzyć projekt Winforms i potem jakoś go "zagnieździć" na stronie? W jaki sposób się to robi? Jakie stosuje się rozwiązania w takim przypadku?
Dzięki (mam nadzieję :)) za odpowiedź :)
Pozdrawiam

0

Możesz stworzyć kontrolkę ActiveX (choć w delphi 8 pewnie jest to niewykonalne - only .NET). Ale normalna przeglądarka nie uruchomi za nic niepodpisanego programu ActiveX. Inaczej mówiąc, to raczej niewykonalne.

0

ActiveX odpada bo Delphi 8 chyba czegoś takiego nie robi, zresztą nie działa jak jest niepodpisane (tak jam mówił poprzednik), a do tego nie działa na innych przeglądarkach niż IE. Prawdopodobnie aby umieścić taki aplet na swojej stronce trzeba mieć zerwer z obsługą ASP bo bez tego na pewno nie będzie działało. A jak się zagnieżdża znajdziesz w helpie, albo poszukaj na google ze słowanmi kluczowymi "web page + ASP.Net + delphi" lub coś takiego.

Na takie pytanie trudno jest znaleźć odpowiedzi ponieważ Delphi 8 jest płatne i dlatego mało użytkowników go posiada. My, użytkownicy wersji Personal, czekamy na Delphi 2005 - może nie wywalą możliwości tworzenia aplikacji na www :)

0

Jak w takim razie wkleić program w Delphi na stronę tak jak applet javy??

0

Nie wiem jak to zrobiłem, bo teoretycznie niepodpisany ActiveX niepowinien działać, ale kiedyś udało mi się to zrobić na Delphi 7 Personal... Jeszcze raz mówie że to było kiedyś i nie wiem (i wtedy też nie wiedziałem :-) ) jak to zrobiłem. Gdzieś tutaj (czyli na 4programmers.net) znalazłem linka do jakiegoś angielskiego poradnika, tam były źródła, według opisu i tych źródeł zrobiłem od nowa i wyszło... Ale jak jeszcze raz zrobiłem to samo ale z innym programem to już nie... :-(

0
dos napisał(a)

Nie wiem jak to zrobiłem

to po jakiego się odzywasz?

0
dos napisał(a)

Nie wiem jak to zrobiłem

A ja wiem... Albo przynajmniej się domyślam :P. Miałeś zmniejszone zabezpieczenia w przeglądarce, co umożliwiało uruchomienie niepodpisanych kontrolek.

0

Wydaje mi się że do tego słóżą komponenty IntraWeb (zakładki "IW xxx"). Ale nie wiem jak one dokładnie działają. U mnie robi się to tak: File->New->Other->IntraWebApplicationWizard.

PS. Te komponenty na pewno są dostarczane razem z Delphi 2005 for .NET, ale czy są w innych dystrybucjach tego już niewiem.

0

Intraweb służy do tworzenia aplikacji server-side. Czyli ma zastosowanie podobne, jak PHP.

0
thenkles napisał(a)
dos napisał(a)

Nie wiem jak to zrobiłem

A ja wiem... Albo przynajmniej się domyślam :P. Miałeś zmniejszone zabezpieczenia w przeglądarce, co umożliwiało uruchomienie niepodpisanych kontrolek.

Nie, miałem normalnie :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1