Uruchamianie programu :] - cz. 2

0

Jak uruchomic program z opoznieniem ?
stary post:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=69242

I prosil bym zeby administrator ktory bedzie chcial przeniasc moj post do Newbie, zanim to zrobi PRZECZYTA GO 5 RAZY!!!!!!!!
To ze uruchomienie programu mozna zrobic tak:

ShellExecute(Handle, 'open', 'c:\calc.exe', nil, nil, SW_SHOWNORMAL);

lub

WinExec('c:\calc.exe')

TO JA WIEM!! ALE PRZECZYTAJCIE DOKLADNIE "z opoznieniem" nie Od razu
:[

0

A co rozumiesz przez opóźninie :>
moze:

sleep(5000);
ShellExecute(Handle, 'open', 'c:\calc.exe', nil, nil, SW_SHOWNORMAL);
0
Application.Message('start', '');
// tu polecenie uruchamiajace np. kalkulator
Application.Message('zaraza sie uruchomi kalkulator','');

Program sie wykonuje nie zaleznie od tego czy kazalem mu uruchomic calc'a czy nie. NIe chodzi o zadne sleepy czy stosowanie kontrolek w stylu TTime i nadanie intervala np 2000 (ooo, i niby sie tez uruchomil z opoznieniem :/ , nie o to biega).
To system sam ma sie martwic zeby po tym czasie uruchomic program, a nie ja

0
desperat napisał(a)

<...NIe chodzi o zadne sleepy czy stosowanie kontrolek w stylu TTime i nadanie intervala np 2000 ...

Co to za kontrolka TTime? :D

Aha, i żeby się system martwił? hmmm...myślę, że i tak ma bardzo dużo zmartwień :P

0

NIe chodzi o zadne sleepy czy stosowanie kontrolek w stylu TTime i nadanie intervala np 2000 (ooo, i niby sie tez uruchomil z opoznieniem , nie o to biega).
To system sam ma sie martwic zeby po tym czasie uruchomic program, a nie ja

To w końcu kto ma uruchamiać kalkulatora, twój program czy windows? :P

0
szczotex napisał(a)

Co to za kontrolka TTime? :D

Chodzi o Timer'a, nie mam <ort>Delphiego </ort>przed soba wiec nie wiem czy ta kontrolka to TTimer czy jak, ta z zegarem jako ikonka :P (ale chyba wszyscy wiedza o co chodzi)

otello napisał(a)

To w końcu kto ma uruchamiać kalkulatora, twój program czy windows? :P

Raczej windows, ja mu mowie ze ma za minute uruchomic kalkulator, i za ta minute ma sie kalkulator uruchomic. Nie stosujac w programie Timerow, Sleepow, i windowsowych Taskow (bo niektorzy tak jak ja, moga miec to wylaczone)

//Co to jest za wyraz DELPHIEGO? - lofix

0

A co zlego jest w TTimer? Lub SetTimer jesli WinAPI?

0
Wolverine napisał(a)

A co zlego jest w TTimer? Lub SetTimer jesli WinAPI?

Moj program musi byc uruchomiony :(

0

Sproboj moze podczepic remote thread pod np. powloke, ktory to odpali po jakims tam czasie ta aplikacje. Glowy nie dam ze bedzie dzialac, ale nie sadze by istniala do tego jakas funkcja systemowa (do uruchamiania z opoznieniem).

Pzdr

0
lenox napisał(a)

Sproboj moze podczepic remote thread pod np. powloke,

A mona tak troche kodu??

lenox napisał(a)

ale nie sadze by istniala do tego jakas funkcja systemowa (do uruchamiania z opoznieniem).

Nie wiem czy to byla systemowa, czy na jakiejes innej zasadzie dzalala, ale mialem kiedys wlasnie takie programik (tylko problem w tym ze nigdzie go nie moge znaleŹĆ, dlatego wystawilem posta, bo moze ktos z was tez mial z takim czyms doczynienia)

0

Nie wiem czy to byla systemowa, czy na jakiejes innej zasadzie dzalala, ale mialem kiedys wlasnie takie programik (tylko problem w tym ze nigdzie go nie moge znaleŹĆ, dlatego wystawilem posta, bo moze ktos z was tez mial z takim czyms doczynienia)

Byc moze ten program uruchamial inny w tle (i tego nie zauwazyles) ktory po jakims czasie odpalal co trzeba. I moim zdaniem, tak jest NAJPROSCIEJ - stworzyc do tego osobny program ktory odpalasz z programu glownego z odpowiednimi parametrami (sciezka, czas). Jesli juz koniecznie nie chcesz tak to przyjrzyj sie watkom zdalnym - tj. funkcji WinApi CreateRemoteThread ale tu nie obedzie sie bez zabawy w przerzucanie danych i adresow funkcji wiec generalnie nie polecam i jak mowilem nie jestem pewien czy bedzie dzialac (szczegolnie jesli twoj proces sie zakonczy, nie mialem okazji sprawidzic takiej sytuacji).

0

Na pewno nie uruchamial :)
Mialem kod zrodlowy (ile bym dal za niego :D)
oki zobacze cos z tym CreateRemoteThread, choc przyznam ze nie mam pojecia o co chodzi, bo nigdy nie <ort>kozystalem </ort>z watkow :)
Ale poszperam, moze sie czegos naucze, wiedzy nigdy za duzo [rotfl]

Jak ktos ma jeszcze jakis pomysl (lub co <ort>leprze </ort>kodzik programiku co cos podobnego robi) piszcie :)

0

Desperat, do sterowania czasem (np uruchamiania programu) używa się tzw. Timera i nic innego na razie na świecie nie wymyślono. Jest masę komponentów chociażby by do pisania aplikacji typu Terminarz, są zegary, stopery, i inne i wszystkie wykorzystująten sam mechanizm. Opisz może dokładniej o co chodzi bo nie za bardzo rozumiem stwierdzenia "uruchamia z opóźnieniem". To co, klikasz na ikonkę a program zamiast pkazać się Od razu pokazuje się po trzech minutkach?

0

Chyba wiem co zaspokoiłoby twoje potrzeby.

Na stronie http://www.lmd.de jest dostępny pakiet darmowych komponentów do Delphi (wszystkie wersje) o nazwie LMD-Tools SE Freeware Edition.
Elegancki prosty instalator załatwia wszystko nic nie trzeba konfigurować.
Pakiet tan na zakładce LMD Shell (po zainstalowaniu w Delphi) ma komponent TLMDStarter, w którym wystarczy podać tylko nazwę pliku programu ze ścieżką i czas kiedy ma się uruchomić (działa co do sekundy, wykorzystuję w swoich programach)

0

Wersja dla blądynek :) :

  1. Twój program musi cały czas chodzić w tle.
  2. Jak rozumiem wpisujesz mu godzinę o której ma się uruchomić kalkulator.
  3. Następnie porównujesz co jakiś czas czy dana godzina nie nadeszła i jeśli tak to uruchamiasz kalkulator, jeśli nie to czekasz dalej (tzn. nie Ty tylko Twój program) :)
0

NIe chodzi o zadne sleepy

To kup sobie figi albo inne stringi [rotfl]

0
endrique napisał(a)

Wersja dla blądynek :) :

Prosil bym zebyscie nie brali mnie za za jakiegos losia ktory od 2 dni programuje :-/ "Conieco" wiem na ten temat i wiem jak sie uruchamia programy sprawdza date czy godzine itp. Wiec prosilbym na przyszlosc zebyscie nie dawali tak idiotycznych odpowiedzi bo to tak jakbyscie uczyli ksiedza, pacieza ;P

bedek dzieki za te komponenty z LMD, jak dotre do hawiry to lookne, ale z tego co mowisz moga sie przydac (mam tylko nadzieje zeby dzialalo gdy moj program nie bedzie uruchomiony :) )

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1