Blokowanie rejestru

0

Witam.
Czy da się może zablokować rejestr z poziomu delphi ? A jesli tak to jak ?

0

A co rozumiesz pod pojęciem "zablokować" ? ;-) Jeżeli chodzi Ci o zamknięcie dostępu do rejestru by nie możnabyło dodawac nowych wpisów to niestety nie jest to możliwe ...

0
procedure Wartosc_dword (wartosc : string; d_word : DWord);
begin

  Reg:=Tregistry.Create;
  try
    Reg.RootKey:=HKEY_CURRENT_USER;
    Reg.OpenKey('\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System',True);
    Reg.WriteInteger(wartosc, d_word);
    Reg.CloseKey;
  except Showmessage('Blad ! Dodanie wartosci  dword zakonczylo sie niepowodzeniem');
    end;
  Reg.Free;
end;

aby zablokowac wrzuc do buttona:

Wartosc_dword            ('DisableRegistryTools',  00000001);

aby odblokowac wrzuc do buttona:

Wartosc_dword            ('DisableRegistryTools',    00000000);

Fakt jest taki ze powyzszy sposob blokuje tylko dostep do edytora rejestru, zas calkowicie zablokowac mozliwosc dodawnia wartosci do rejestru tak jak napisal CooBek jest niemozliwa, pozdrawiam

0

A nie mozna by np otworzyc plik system.1st [w win 98 to jest wlasnie rejestr...] jako normalny plik i zablokowac innym programom jego otwieranie? cos jak w php ... nie wiem czy w delphi sie da to zrobic. Pozdro.

0

Teoretycznie się da, ale wydaje mi się, że rejestr aktualny trzymany jest w pamięci komputera (ma się rozumieć pamięci operacyjnej). Natomiast zapisywany do pliku jest przy zamykaniu systemu, na poziomie takim, że żadna aplikacja nie powinna być już uruchomiona. Jest to oczywiście moje przypuszczenie, nie jestem autorem Windowsów :].

0

Jakby rejestr był trzymany w pamięci to by nie było miło - to ogromne jest przecież!

Teoretycznie można by właśnie spróbować zablokować dostęp do plików system.dat/user.dat, ale - nie jestem pewien czy Windows by na to pozwolił (bo możliwe że te pliki są już otwarte w trybie wyłączności) - a nawet jakby pozwolił to wtedy i tak pewnei by wygenerował "krytyczny wyjątek" przy pierwszej próbie zapisu do rejestru (zablokowanego) i by nie było fajnie.

0
Adam.Pilorz napisał(a)

Teoretycznie się da, ale wydaje mi się, że rejestr aktualny trzymany jest w pamięci komputera (ma się rozumieć pamięci operacyjnej). Natomiast zapisywany do pliku jest przy zamykaniu systemu, na poziomie takim, że żadna aplikacja nie powinna być już uruchomiona. Jest to oczywiście moje przypuszczenie, nie jestem autorem Windowsów :].

To sobie wykasuj rejestr i wcisnij reset, wedlug twoich przypuszczen wszystko bedzie chodzic ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1