Rejestr, import/eksport i pliki system.dat, i user.dat

0

Cześć. Chcę wyeksportować programowo pewne klucze rejestru do pliku, a potem rzecz jasna zaimportować. W archiwum znalazłem coś takiego:

Użyj regedita.

Imports and exports registry files to and from the registry.

REGEDIT [/L:system] [/R:user] filename1
REGEDIT [/L:system] [/R:user] /C filename2
REGEDIT [/L:system] [/R:user] /E filename3 [regpath1]
REGEDIT [/L:system] [/R:user] /D regpath2

/L:system Specifies the location of the SYSTEM.DAT file.
/R:user Specifies the location of the USER.DAT file.

itd.

I tu moje pytanie. Jak odnaleźć pliki system.dat i user.dat na komputerze?
(Wiem, że mógłbym szukać rekurencyjnie, ale to nie byłoby z byt efektywne ;))

0

Pliki system.dat i user.dat masz w katalogu WINDOWS (zależnie od nazwy jaką nadałeś przy instalacji)

Nazwę katalogu możesz znaleźć za pomocą:

DirName: PChar;
GetWindowsDirectory(DirName, MAX_PATH);

W zmiennej DirName masz dokładną nazwę katalogu windows.

0
MnSk napisał(a)

Pliki system.dat i user.dat masz w katalogu WINDOWS .

W Windowsie 9x tak, ale nie w nt

Win 2000\XP

C:\Documents and Settings%UserName%\NTUSER.DAT - HKEY_CURRENT_USER

%SystemRoot%\System32\config - cała reszta

Win NT

%SystemRoot%\Profiles%UserName%\NTUSER.DAT - HKEY_CURRENT_USER

%SystemRoot%\System32\config - cała reszta

0

Myślę, że potrzebujesz czegoś innego. Piszesz, że chcesz to zrobić programowo, a nie z linii poleceń (a do tego bym użył właśnie REGEDITa).

Polecam zajrzeć do HELPa Delphi (bo zakładam, że w tym piszesz). Tam istnieje taka klasa jak TRegistry. Służy ona do operowania na rejestrze (bez pośrednictwa REGEDITa). Ma cały zbiór funkcji w stylu ReadString(..), WriteString(..), OpenKey(..). Odsyłam tu do tutoriali na necie z tymi hasłami kluczowymi, a jest ich bardzo dużo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1