Forma przeźroczysta w miejscu image

Odpowiedz Nowy wątek
2005-02-27 20:13

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Chcę zrobić coś takiego, że tam gdzie jest image (w tej jego części, która NIE jest przeźroczysta) forma jest przeźroczysta. Masło maślane - wiem, ale może ktoś zrozumie.

Pozostało 580 znaków

2005-02-27 21:38

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

troche to głupie ;] tam gdzie masz widoczny obrazek chcesz mieć nie widoczną/przezroczystą formę ? :| no to po co Ci ona tam przezroczysta skoro ją obrazek zasłania :>


Sun Certificated Java Programmer 6

Pozostało 580 znaków

2005-02-27 21:59

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 15 lat temu

0
  1. Rysujesz w paincie dwukolorową bitmapę (np.: kolor biały będzie przezroczysty dla Image1 a kolor czarny będzie przezroczysty dla form1) i ładujesz ją do Image1
  2. Ustawiasz właściwości:
    a) Image1.Transparent:=true
    b) Form1.TransparentColorValue:=clBlack
    c) Form1.TransparentColor:=true

Musisz tylko pamiętać żeby wybrać bardzo egzotyczny kolor przezroczystości dla Form1, ja użyłem czarnego i przez to wszystkie czarne elementy formy też będą przezroczyste :-/

Pozostało 580 znaków

2005-02-27 22:22

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

nie może to być na transparentColor, bo program odtwarza filmy. Jeśli w filmie bedzie taki kolor to będzie przeźroczyste. Musi to być inaczej.

Pozostało 580 znaków

2005-02-27 22:25

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

hmmm, druga osoba ma problem edycji postów ?


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2005-02-28 22:31

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

0
oneghost napisał(a)

nie może to być na transparentColor, bo program odtwarza filmy. Jeśli w filmie bedzie taki kolor to będzie przeźroczyste. Musi to być inaczej.

regiony? (->FAQ)


+1 post

Pozostało 580 znaków

2005-02-28 22:42

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Widziałem ten temat, ale w moim programie będzie kilka image, które będą oznaczać puste miejsce, a nie jedno tło wczytane z pliku. poza tym przy zmianie rozmiaru okna niektóre z nich będą się przemieszczać. Nie znam się na tych regionach, więc nie wiem jak to przerobić.

Pozostało 580 znaków

2005-02-28 23:07

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

0
oneghost napisał(a)

Widziałem ten temat, ale w moim programie będzie kilka image, które będą oznaczać puste miejsce, a nie jedno tło wczytane z pliku. poza tym przy zmianie rozmiaru okna niektóre z nich będą się przemieszczać. Nie znam się na tych regionach, więc nie wiem jak to przerobić.

to zrob to z tymi image'ami i transparent color.
po 1. 'kolor filmu' to nie jest czarny tylko jakis kapke wyzszy.. chyba 23,23,23 (w rgb) ale pewny niejestem
po2 zawsze mozesz dac np: $00584689 czy inny kombinowany kolor :) tylko ze bitmapka tez musi miec taki kolororek na sobie :)


+1 post

Pozostało 580 znaków

2005-03-01 16:40

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Nie może to być na transparent :(
po 1: jeśli "np: $00584689" pojawi się w filmie to wiadomo co się stanie
po 2: to musi działać na 98, a transparentcolor nie działa.

Musi to być w inny sposób. Np za pomocą regionów. Tylko nie wiem jak to zrobić. Ostatecznie mogę to zrobić podając niewidoczne pixele formy w liście (tylko powiedzcie jak), ale wolałbym na image

Pozostało 580 znaków

2005-03-01 17:14
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 14 godzin temu

0

W pakiecie Jedi jest taki komponent (zdaje się TJvPerforation) który właśnie wykraiwuje takie przezroczyste miejsca w formie. Może to?

Pozostało 580 znaków

2005-03-02 14:52

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

To by było dobre :) Skąd mogę to ściągnąć?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0