[delphi] szybka zamiana

0

Napisałem sobie coś co na pierwszy rzut oka wygląda jak edytor html, z tym, że ma jedną dodatkową funkcję: posiada parsera szablonów mojego systemu CMS.

Całość opiera się na "szablonach" z których budowana jest strona. W plikach z szablonami występują (podobnie jak w Coyocie) TAGI PARSOWANIA (np. <!--[content]-->) Aby podmienić te wartości w Delphi używałem do tej pory funkcji, którą kiedyś z jakiejś okazji napisałem (jest opublikowana na http://www.vxcprogramming.prv.pl/read.php?f=4&id=13 ). Jednak przy 100 takich wartościach parsowanie trwa nawet 10 min!!! czy ktoś zna szybszy sposób?

0

Spróbuj skorzystać z funkcji StringReplace(). Moduł SysUtils.

0

dzięki :P Mam nadzieję, że pomoże. Wiedziałem o StrReplace w StrUtils (d7), ale ja pracuję na piątce.

0
function SearchAndReplace
   (sSrc, sLookFor, sReplaceWith : string) : string;
var
   nPos, nLenLookFor : integer;
begin
   nPos := Pos(sLookFor, sSrc) ;
   nLenLookFor := Length(sLookFor) ;
   while (nPos > 0) do begin
     Delete(sSrc, nPos, nLenLookFor) ;
     Insert(sReplaceWith, sSrc, nPos) ;
     nPos := Pos(sLookFor, sSrc) ;
   end;
   Result := sSrc;
end;

zobacz czy ta funkcja ci w sam raz chodzi
pzdr

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1