Wyszukanie Daty w pliki...

0

Witam.

Mam w moim programie Listview1 i ComboBox1 i funkcje do odczytywania danych z pliku :

procedure TForm2.ReadDate;
var
fsKart : TFileStream;
I : Integer;
ListItem : TListItem;
Data,Dane1,Dane2:String;
begin
if not FileExists(ExtractFilePath(Application.Exename) + 'plik.roz') then Exit;

fsKart := TFileStream.Create(ExtractFilePath(Application.Exename) + 'plik.roz', fmOpenRead);

for I := 0 to fsKart.Size div SizeOf(TDataRec) -1 do
begin
ListItem := ListView1.Items.Add;
fsKart.Seek(i, SizeOf(TDataReC));
fsKart.Read(Data, SizeOf(TDataRec));

ListItem.Caption := Data.Data;
ListItem.SubItems.Add(Data.Dane1);
ListItem.SubItems.Add(Data.Dane2);

fsKart.Free;
end;

I mam do was pytanie w jaki sposób napisac funkcje która by po wybraniu w ComboBox1 daty 2004 funkcja by wyszukała w pliku w ListItem.Caption := Data.Data; o nazwie 2004 i to wyświetliła w Listview1 razem z Dane1 i Dane2.

0

Troche to zagmatwane, co napisałeś, ale:

  1. Co to ma być to Data.Data? Zmienna Data jest tylko stringiem, nie ma żadnej własności ani metody o nazwie Data.
  2. Jak chcesz mieć łatwe wybieranie daty zainteresuj się lepiej TDateTimePicker z zakładki Win32 i poczytaj o funkcjach DateToStr, StrToDate, EncodeDate i DecodeDate.
0

Masz racje trochę jest to niezbyt jasno ale chodzi mi o taką funkcje jak jest w np. w programie Bankrut tam na dole po prawej stronie jest do wyboru rok i miesząc jak się wybiera rok z listy to pliku ładuje odpowiedni rok a jak się wybierze miesząc to ładuje odpowiedni miesząc.
A za Data.Data można dac Data.Kiedy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1