DBGrid - kolumna nie związana z tabelą

0

Mam DBGrid, ktory wyświetla wyniki jakiegoś zapytania SQL. Problem jest następujący:
SQL zwraca mi rekordy z polami np. ID, nazwa, ID_z_innej_tabeli

Czy mogę w DBGrid wstawić kolumnę tak, by wyświetlała po prostu tekst (nie byłoby to pole powiązane z tabelą), chociażby po to by pokazać w niej wyniki innego zapytania SQL?

W skrócie: DBGrid ma pokazywac kilka pol z powiązanej tabeli oraz np. jedno pole nie powiązane z niczym :>

0

1 sposób

Musisz do w obiekcie TQuery dodać nowe pole typu lookup.

Prawy przycisk myszy -> Fields Edytor -> Prawy przycisk myszy-> New Field

2 sposób

Zbudować w odpowiedni sposób zapytanie SQL

0

3 sposób
Nowe pole jak poprzednio tylko Calculated a nie Lookup.
Obsługujesz event OnCalcFields na Query i tam ustawiasz dowolną wartość na polu.
Za uniwersalność płaci się niestety tym, że już po tym polu nie posortujesz (przynajmniej mi się nie udało).
Ja preferuje więc odpowiednie zdefiniowanie SQL a w ostateczności stosuje ten sposób, Lookup mi jakoś nie pasił.

0

Dzięki za podpowiedzi :>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1