odczytywanie formularza

0

mam formularz w którym są liczby w ułamku zwykłym 3/4 40/5 66/2 i chce je odczytać i przedstawić w postaci ułamka dziesiętnego oraz jeśli będzie inne ukośniki itp.. to odrzuci możecie <ort>pomóc</ort> lub odesłać do artykułu o tym z góry dziękuje

0

Rozumiem, że masz jakieś pole Edit (czy może inne?), w nim masz ułamek i chcesz go przedstawić za pomocą ułamka dziesiętnego? Czy coś bardziej skomplikowanego? Bo jak tak, to za pomocą Copy, Pos i Length "wycinasz" te dwie liczby, za pomocą StrToInt zamianiasz na integery, dzielisz przez siebie i za pomocą FloatToStr zamieniasz z powrotem na stringa i pakujesz do Edita (czy tam czego tam innego chcesz).

0

mam w notatniku mówimy o pascalu 3 wartości w ułamku zwykłym i chce żeby je przekształcił na dziesiętny i przypisał załóżmy do a,b,c i sprawdził czy w tym pliku są ukośniki w dobrą storne i nie mam pojęcia jak to zrobić

0

Czyli robimy tak:
Krok pierwszy: Odczytanie danych do stringa (Assign, Reset, ReadLn, Close).
Krok drugi: W pętli kolejno:

  • Oddzialamy poszczególne liczby (Pos, Copy)
  • Rozdzielamy licznik i mianownik (j/w, tyle że szukając '/')
  • Zamieniamy obydwie liczby na integer'y (Val, albo StrToInt z helpa do TurboPascala w przykładzie do Val)
  • Dzielimy dwie liczby, wynik zapisując w realu (integer zgubiłby część ułamkową)
  • Wynik wyświetlamy za pomocą WriteLn, albo zapisujemy za pomocą w/w funkcji do pliku, to już zależy od tego, co chcesz zrobić.
0

mam w notatniku mówimy o pascalu 3 wartości w ułamku zwykłym

A jak żeś ty napisał w notatniku lub w pascalu ułamek zwykły?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1