Przewijanie w Webbrowser i blokowanie menu

Odpowiedz Nowy wątek
2004-11-08 00:15

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Nie wiem czy bylo ale szukalem i nie moglem znalezc. Chodzi mi o to ze mam kontrolke TWebBrowser i robie tak jakby komunikator. I mam 2 pytania zwiazane z tym.
ad1. Jak zrobic przewijanie tak jak to jest w gg. Ze nowy tekst jest na samym dole?
ad2. Jak zablokowac to menu z Internet Explorer-a zeby sie nie pokazywalo po kliknieciu na prawy klawisz myszy?

Z gory dzieki za wszystkie odp.
[browar] lub jak kto woli [soczek] :D

Pozostało 580 znaków

2004-11-08 00:49

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 22 godziny temu

Lokalizacja: UE

0

ad1. Jak zrobic przewijanie tak jak to jest w gg. Ze nowy tekst jest na samym dole?


uses OleCtrls //chyba

WebBrowser1.Oleobject.Document.ParentWindow.ScrollBy(0,900);//w pixelach bodajze (poziom,pion)


> ad2. Jak zablokowac to menu z Internet Explorer-a zeby sie nie pokazywalo po kliknieciu na prawy klawisz myszy?

Obsluz zdarzenie najazdu myszka na WB

Pozdrawiam. Karol

Pozostało 580 znaków

2004-11-08 06:47

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

ad1. Jak zrobic przewijanie tak jak to jest w gg. Ze nowy tekst jest na samym dole?

Jemu chyba lofix nie o to chodzi ;P
Przychodzące wiadomości zapisuj sobie w pliku na jego końcu, a dopiero potem załaduj to do WebBrowsera.

ad2. Jak zablokowac to menu z Internet Explorer-a zeby sie nie pokazywalo po kliknieciu na prawy klawisz myszy?

No to to jest problem, bo WB nie ma normalnie zdarzeń do obsługi myszki. Mi się udało obsłużyć kliknięcie myszką na WB, ale działało tylko do czasu załadowania do niego dokumentu HTML. Chyba trzebaby jakiś skrypt JS zastosować.


Słowa kierownika : To, jak wy zdążycie to napisać, to ja mam w szeroko rozumianej du*ie.
http://project1.pl

Pozostało 580 znaków

2004-11-08 07:20

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Ad2.

<body oncontextmenu="event.returnValue=false; return false;">


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

2004-11-08 11:45

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 22 godziny temu

Lokalizacja: UE

0

Jemu chyba lofix nie o to chodzi ;P
Przychodzące wiadomości zapisuj sobie w pliku na jego końcu, a dopiero potem załaduj to do WebBrowsera.

Racja, zmylilo mnie przewijanie..
Mozna to zrobic na tych plikach jak napisales (ja tak kiedys robilem jak pisalem klienta polchatu, mozna chyba tez w StringList (chyba?)


Pozdrawiam. Karol

Pozostało 580 znaków

2004-11-08 21:43

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Dzieki Lofix i Szymek o to mi właśnie chodziło!!!!

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0