Polecenia zewnętrzne

0

Znamy wszyscy procedurke

ShellExecute(Handle, 'open' ,'cmd.exe',' /?' , nil , SW_ShowNormal);

tam gdzie jest '/?' należy wstawić parametry polecenia.

Wszystko fajnie ale lepiej by było gdybyśmy w parametry ingerowali. Znacyz się mam Edit i w nim wpisujemy jakieś polecenie np: /p /w

Jeśli wszystko wygląda cacy następuje konflikt zmiennych, i wszystko się sypie. Rzutowanie na PChar nie działa, ponieważ odmawia współpracy całkowicie.

Dlaczego nie można w tym przypadku wydawać programom poleceń zewnętrznych? Przeież gdybym napisał swój program i chciał w drugim swoim programie temu pierwszemu podczas uruchamiania nadać dodatkowe parametry to juz nie będzi edziałało? Dlaczego? I jak to powienno wyglądac żeby było bezbłedne?

0

[???]

  ShellExecute(0,'open','command.com',PCHar('/K '+Edit1.text),Nil,SW_SHOW);
0

A teraz dla rozrywki mam fajniejszy przykład, przejęcie tego co pokazuje się w konsoli. Np dir zwraca nazwy katalogów. Jak pobrac własnie przez choćby dir nazwy katalogów .

Cała ta zabawa z komendami po dkonsole nie jest wynikiem niemożności obsługi poleceń w programie al tylko dlatego ze takie są konstrukcje.

0

Poszukaj sobie, były przykłady.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1