jak wyswietlic tekst w iso-8859-2 w komponencie TSynEdit?

0

Witam!
Pytanie jak w temacie: mam problem z wyswietleniem tekstow zapisanych w ISO w komponencie TSynEdit. Mianowicie robie zdalny edytor plikow HTML, PHP, JS... wszystkie pliki na serwerze sa w kodowaniu ISO-8859-2, ale TSynEdit nie wyswietla poprawnie polskich i innych znakow... Font tego komponentu tez nie obsluguje ISO. Stad moje pytanie - jak zmusic go do poprawnego wyswietlania WSZYSTKICH znakow w ISO? nie chodzi tylko o jezyk polski, ale takze o inne... poza tym na serwerze pliki po modyfikacji musza rowniez ladowac w kodowaniu ISO-8859-2... program jest juz dosc zaawansowany i nie chcialbym konczyc pracy nad nim gdyby okazaloby sie to niemozliwe... Dodam tylko, ze komunikacja z serwerem odbywa sie przez HTTP - po stronie serwera znajduja sie odpowiednie skrypty, jednak na serwerze znakow konwertowac nie moge - brak funkcji iconv().

Pozdrawiam!
Borys Forytarz

0

A może napisz jakiej czcionki używasz do tego ?

Ustaw : ShowSpecialChars w opcjach TRUE - powinno pomóc..

0

czcionka to courier, a co do ShowSpecialChars... to wyswietla biale znaki, np. tabulator, spacje, entery... nie ma sie tu nijak do kodowania. chodzi mi o to, aby bylo widac normalne litery a nie krzaczki i zeby na serwerze po przeslaniu bylo to zapisane w ISO a nie windows-1250...

Borys

0

wypisuj normalnie (Windowsem 1250) na ekran, a przy zapisie tylko zmieniaj automatycznie kodowanie na ISO i przy odczycie powracaj do Windows. Troche okrężne, ale będzie działać...

0

wlasnie pisalem, ze w PHP nie mam mozliwosci zmiany kodowania aby tekst byl wysylany w windows-1250 a w programie nie mam mozliwosci wyswietlania poprawnie ISO... gdyby jedna z tych rzeczy dziala, to na pewno bym ja wykorzystal...

0

I dlatego Ktos ci napisał, żebyś konwertował z ISO na Win przy wgrywaniu pliku, edytował go normalnie w Win, a potem przy zapisie konwertował z powrotem na ISO.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1