czyszczenie listboxów

0

mam pięć ListBox'ów i podpinam do mich PopupMenu, w którym jest pozycja wyczyść. Jak zrobić, żeby po kliknięciu pozycji wyczyść zniknęła zawartość LB, dla którego zostało wywołane menu kontekstowe ??

0

Wywołuj otwarcie PopupMenu w OnClick (tudzież w OnMouseDown), tam będziesz miał Sendera, a potem (Sender as TListBox).Items.Clear;

0

możesz podać kodzik, bo stanąłem na

procedure TfPlanShow.ListBox1MouseDown(Sender: TObject;
  Button: TMouseButton; Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
var p:Tpoint;
begin
 GetCursorPos(p);
 if (ssRight in Shift) then
  PopupMenu1.Popup(p.x, p.y);
end;
0

Faktycznie, trochę poszedłem skrótem, tłumacząc ci to. Chodzi o to, że w procedurze, którą napisałeś, dajesz tak :

GlobalnaZmienna := Sender;

A potem w OnClick menuitema dajesz :

(GlobalnaZmienna as TListBox)...itd
0

thx berl za odpowiedź, działa [hurra]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1