bazy danych - kurs

0

gdzie można znaleźć jakikolwiek kurs baz danych w delphi - taki dla naprawdę początkujących(i średniozaawansowanych). Jak wiecie gdzie to jest to może link lub na [email protected].

z góry dzięki LUSIO

0

Dobrym kursem bedzie ksiazka wydawnictwa Helion "Delphi 7 i bazy danych".
Koszt niewielki bo ok 30zl.

0

Polecam mój własny artykuł, który był kiedyś na 4programmers. a teraz nie wiedzieć czemu jest gdzie indziej : http://ice_mig.w.interia.pl/delphi/artykuly/art-145.htm

0

Dobrym kursem bedzie ksiazka wydawnictwa Helion "Delphi 7 i bazy danych".
Koszt niewielki bo ok 30zl.

Jeśli mówisz o książce autorstwa Mariana Wybrańczyka to osobiście nie polecam zbyt olewająco potraktowany temat. Zbyt zdawkowo opisane to wszystko i jakoś tak nie przemawia do czytelnika

0

a jakaś inna książka ?? byle nie taka za 100zł. A tak à propos to czemu jeszcze nikt nie napisał takiego kursu??:)

0

Ale co Ty chcesz konkretnie wiedzieć? Jak się połączyć z bazami, obsługę BDE, ADO, dbExpress.., czy też takie podstawy jak zapis rekordów, dodawanie wpisów itd.. ?

0

Ściągnij http://homepages.borland.com/jkaster/ccds/delphi7disk1/borland/Online+PDF%20Docs.zip.
Jest tam m.in. DevelopersGuide.pdf. Część 2 - Developing database applications - jest w całości poświęcona programowaniu aplikacji bazodanowych w Delphi. Jest tam szczegółowo opisane, OD PODSTAW, jak tworzyć aplikacje bazodanowe, jakich komponentów używać, jak łączyć się z bazami danych, co to jest ADO, BDE, SQL, tworzenie aplikacji wielowarstwowych itd. itp....
Ten rozdział, to w zasadzie d7dbd.hlp, tylko że zapisany w PDF-ie.
Zanim zaczniesz poszukiwać jakichkolwiek książek dotyczących Delphi, najpierw zapoznaj się z dokumentacją Borlanda. A trzeba przyznać, że jest ona bardzo obszerna i rzetelna. Wszelkie kursy, kursiki należy traktować tylko jako uzupełnienie wiedzy.
Generalnie, każdy programista Delphi7 powinien mieć wydrukowane DevelopersGuide.pdf i DelphiLanguageGuide.pdf (lub ich odpowiedniki ze starszych wersji). Zakres wiedzy zawarty w tych dwóch PDF-ach jest olbrzymi! Obydwie książki są przeznaczone zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych programistów Delphi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1