Synchronizacja czasu

0

Witam,

Więc mam taki problem, próbuje sobie zrobić program do synchronizacji czasu z serwerem <font color="green">vega.cbk.poznan.pl</span> <font color="green">(150.254.183.15)</span>. Zainstalowałem sobie INDY, bo dowiedziałem się, że można takie bajery robić którymś z komponentem z tego pakietu. Znalazłem komponent <font color="blue">IdSNTP1</span>, dlaczego ten? Bo czytałem, że jest to usługa SNTP i dlatego go wybrałem, chcociaż nie wiem - czy dobrze? :)
I niestety na wyborze komponentu się zkończyło, bo:
a) nie wiem czy dokonałem dobrego wyboru;
b) jak pobrać datę i czas z serwera i wrzucić do np. memo; ;)

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże :)

0

kladziesz IdTime i piszesz do buttona:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  IdTime.Host := Edit1.Text;
  Edit2.Text := DateTimeToStr ( IdTime.DateTime );
end;

przyklad jest z demosow indy. nie sprawdzalem ale powinien dzialac...

pozdro.

no to Od razu pokaze jak postawic serwer (bo przeciez taka usuga musi byc udostepniona przez jakis serwerek).

tak wiec kladziesz IdTimeServer i do jakiegos buttona piszesz:

begin
  try
    IdTimeServer1.Active := True;
  except
    ShowMessage('jakis błąd');
    Application.Terminate;
  end;
end;

banal....

0

banal....

ano, nie pomsyalem ze by zajzec do demosow... [hurra]
dziex za rozjasnienie umyslu :)

banal....

ano, nie pomsyalem ze by zajzec do demosow... [hurra]
dziex za rozjasnienie umyslu :)

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
   IdTime.Host := Edit1.Text;
   Edit2.Text := DateTimeToStr ( IdTime.DateTime );
end; 

nie chodzi....

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0