liczba w extended

0

oczywiscie jak uzywam funkcji FloatToStr to otrzymuje liczbe w takim zapisie 7,46052196487035E31 lub z zaokragleniem funkcja floattostrf ale to nic nie daje bo chodzi mi o to zeby wyswietlic cala liczbe, musze do tego prawdopodobnie uzyc funkcji Format tylko ze niestety nigdy sie nie uczylem jezyka angielskiego wiec z pomocy delphi nieduzo sie dowiedzialem, czy moglby mi ktos w tym pomoc?
wiem ze na forum juz o tym sporo bylo ale niestety wykorzystujac znalezione informacje nadal nie wiem jak wyswietlic cala liczbe :(

dopisane

dzieki bede probowal

0

Uzyj FormatFloat, w helpie są przykłady użycia, nie trzeba znać angielskiego.

0
e: Extended;
Caption := Format('%f', [e]);

Jezeli liczba przekracza e+/-18 to zostanie wyswietlona w formacie naukowym. Nie moze byc inaczej, gdyz jedynie 18 cyfr znaczacych jest zapamietywanych w typie Extended. Pozostale musialyby byc zastapione zerami (co mozesz zawsze zrobic sam wycinajac e i liczbe i wstawiajac odpowiednia ilosc zer :( )

0

prawde mowiac to nie musi byc w extended wiec moze jakis inny format pozwala na wyswietlanie takich liczb jak 7,5E31 ?

ale nie da sie w zaden prosty sposob przerobic liczby wyswietlonej naukowo na zwykla liczbe zapisana w string?

dopisane

ja niechce obliczac bo juz mam obliczone :) chce tylko to wswietlic w stringu jako zwykla liczbe a nie zapisana naukowo, chyba jednak rozwiarze to w ten sposob ze bede te zera dopisywal :)

0

Po co sie meczyc i twozyc program do obliczen na tak duzych liczbach??
Poszukaj w necie taki fajowy programik MuPAD (hihi krypto reklama :) Jest on naprawde zaje*** nie masz tak ograniczenia jesli chodzi np o obliczanie liczb ;)
Ja naprzyklad sobie obliczylem dla bajeru liczbe Pi ktora ma 500 000 miejsc po przecinku (wiecej sie na moim sprzecie nie dalo, bo sa ograniczenia sprzetowe of kors ;-D)

A jesli chodzi o duuuze liczby w Delphi to byl gdzies art o czym takim

0

Spróbuj cos takiego :-D :-D

FormatFloat(0,nazwa zmiennej typu extended)

0

Spróbuj cos takiego :-D :-D

FormatFloat(0,nazwa zmiennej typu extended)

nie wiem dlaczego tak sie cieszysz, ale pierwszy parametr funkcji FormatFloat ma byc typu string jak napisze FormatFloat('0',nazwa zmiennej typu extended) lub FormatFloat('',nazwa zmiennej typu extended) to nic mi to nie daje, wiec moze zanim cos napiszesz sprawdzilbys czy to w ogóle cos nowego wprowadza?, dzieks za dobre checi, juz sobie z tym poradzilem, zastanawiam sie czy gdzies tego nie wrzucic bo jak przeszukiwalem forum to widzialem duzo pytan dotyczacych tego problemu, niestety nigdzie nie znalazlem na nie w pelni wyczerpujacej odpowiedzi.

0

Poczytaj sobie w takim razie ostry troszkę o typach zmiennych. Sam często korzystam z funkcji FormatFloat(string,Extended) w takim wielkim skrócie i to działa.

..... czyli jest dokładnie tak jak Wodzuuu Ci napisał. Więc powinieneś być wdzięczny, że ktoś się pofatygował i odpisał na Twój post a nie unosisz się honorem, ale chyba tym przez CH ....... ;-)

3m sie ciepło chłopie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1