Close dynamicznych tabSheetow

0

Witam, i od razu przejde do konkretow. Tworze dynamicznie TabSheety na PageControl, na TabSheetach tworze oczywiscie dynamicznie TSynEdit i TImage, w zadrzeniu OnClick komponentu TImage jest :

if

okreslone_warukni then
PageControl.ActivePage.Destroy else
Showmessage('Cos_tam');

i gdy klikam na TImage, aktywna zakladka owszem zamyka sie ale.... wyskakuje mi : Abstract Error :/ mecze juz troszke z tym i nadal nie wiem jak temu zaradzic. Czy moze zle zamykam te TAbSheety ?? Pomozcie, prosze.
Wrazie czego moge rzucic sie jakas wieksza iloscia kodu.

0

Chyba zamiast Destroy, to Free się wywołyje do zwolnania pamięci... :)

0

Wydaje mi sie że problem nie jest w samym TabSheet - napisałem kiedyś podobny program w którym niemal tak samo zwalniałem poszczególne strony (przetestowałem też w nim twoj kod - działał bez zarzutu). Być moze bład związany jest z TImage - podczas wykonywania jego zdarzenia (OnClick) zostaje on usunięty - ale to tylko domysł...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1