Data o 2 tygodnie późniejsza

0

JAk w Delphi oblicz jaka data będzie za 2 tygodnie... jeśli to początek miesiąca - to sprawa jest prosta, ale jeśli mnamy np 27 dzień miesiąca, to jak to zrobić ??

0

Nie jest źle. TDateTime jest typem rzeczywistym i możesz z nim robić to samo co z innymi liczbami.

Najprościej, to zdeklarować stałą o wartości 2 tygodni typu TDateTime i dodawać ją do do aktualnie odczytanej daty.

Trochę kłopotliwe będzie uzyskanie tej wartości. Można studiować pomoc o "składni" TDateTime, albo w jakimś programiku testowym obliczyć różnicę dwu dat np.

Var roznica:TDateTime;
roznica:= StrToDate(14.01.2000)-StrToDate(01.01.2000);

(nie wiem czy użyłem właściwych znaków do rozdzielenia dni miesięcy i lat. Nigdy tego nie pamiętałem)

0

Nakombinowałeś tjanusz

Form1.Caption:=DateToStr(Now+14);

0

Form1.Caption:=DateToStr(Now+14);

pq: aż mi wstyd [wstyd] Dzięki!!

0

A jak chcesz od konkretnej daty coś policzyć to robisz tak:

Caption := DateToStr(StrToDate('03-12-24') + 30);
// będzie 04-01-23
0

IncYear
IncWeek
IncSecond
IncMonth
IncMilliSecond
IncMinute
IncHour
IncDay

0

MatroX: nie sil się już... jak napisałem wyżej - uzyskałem odpowiedź....

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1