UPDATE: Kolejny plik wg alfabetu

0

UPDATE jest w moim 3 poście w tym temacie

Witam! Mam pytanie, bo pisze przeglądarke plików *.swf. Chodzi mi o to, żeby móc za pomocą SpeedButtona załadować następny plik *.swf z katalogu, z którego jest aktualnie załadowny plik. Grzebałem troche na forum i znalazłem odpowiedni temat: http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=45030
Jest tam odpowiedź Kitka(kod, który znajduje się ponizej):

var
  LP: Integer;
  SR: TSearchRec;
begin
LP := FindFirst(ExtractFilePath(Application.ExeName) + '*.*', faAnyFile, SR);  //pamiętaj, aby dodać '*.*' lub jakieś rozszerzenie. Niedawno z półtoreg godzinki się męczyłem, czemu to nie chce szukać, a to jest problem właśnie tego, musi być koniecznie rozszerzenie.
while (LP = 0) do
begin
  if ((SR.Name <> '..') and (SR.Name <> '.')) then
  begin
    {tutaj w SR.Name nasz nazwę pliku (bez ścieżki) (z rozszerzeniem)}
  end;
  LP := FindNext(SR);
end;
FindClose(SR);

Niestety nie wiem co mam wstawić w miejsce:

{tutaj w SR.Name nasz nazwę pliku (bez ścieżki) (z rozszerzeniem)}

Myślałem, żeby wstawić coś takiego: ShockwaveFlash.movie:= SR.name;, ale to nie działa.

W miejsce '.' wpisałem '*.swf'.

Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdro [cya]

0

tą procedurką robisz listę plików (TStringList) [mam nadzieje że to potrafisz] a w onclick buttina dajesz:

Movie:=List.ITems[I];
Inc(I);

List to lista plików, I to zmienna globalna oznaczająca aktualną pozycje, a movie to to czym odtwarzasz swfy

//ps. Thenkles: Wiem, ale mi się to wydaje przynajmniej oczywiste...

0

Jogny_Bit:
Trzeba też pamiętać o tym, że jeśli index przekroczy ilość elementów-1, to trzeba go wyzerować.

0

hm.. ja ta procedurke co w temacie dalem to wlasnie w onclick buttona dałem...
wstyd sie przyznać, ale nie umiem list robić [wstyd]
i przez to nie moge wykorzystać tego co mi napisaliscie

i jeszcze jedno: tą procedurke co podalem w temacie to gdzie mam umiescic? na koncu przed end. napisac begin i wkleic ją?

0

Witam!
Może pomogę panu przy tworzeniu listy plików (TStringList).
Od razu dam kod oraz komentarze wyjaśniające:

var Strings: TStringList; //deklaracja zmiennej
begin
  Strings := TStringList.Create; //stworzenie listy obiektów
  Strings.Append('Pierwsza linia'); //dodanie pozycji do listy plików
  Strings.Free; //zwolnienie listy obiektów
end;

Wykorzystać można również następujące procedury:

  Strings.Clear; //czyszczenie zawartości listy
  ListBox1.Items := Strings; //przypisanie zawartości listy do TListBox (dla sprawdzenia)

Pomoc Delphi (przycisk F1 na klawiaturze, bądź wybranie Delphi Help w menu Help w Delphi) może również Nas wesprzeć.
Pozdrawiam! [cya]

0

UPDATE:
Ludzie help! Jak ja mam to wszystko połączyć, żebym mógł załadowywac kolejne pliki naciskając tylko na button??

gdzie ja mam te wszystkie kody powstawiac?(onclicku buttona?) no i jak w koncu zrobic ta liste plików, bo jak napisał beemix to w list boxie zaladowuje mi sie tylko ten text co wpisany jest w Strings.Append('Pierwsza linia'); i nie wiem co i jak...

jakby ktos mogl mi te kody polaczyc to byłbym wdzięczny (korzystam z ShockwaveFlash, OpenDialog i Speed Button)

Z góry BIG THX

0

Ludzie, Admini, Moderatorzy, Ania, Mamo!!!! trzymajcie mnie!!!! To w jakie eventy wstawiać i jakie wywołują eventy i kiedy sie dzieją jest opisane w 90% kursach i książkach do delphi!!!

Ale będze taki miły i podam ci podpowiedź: tworzenie listy plików dajesz w on show formy, a ten mój kodzik w onclick obrazka.

dalej jakieś problemy? <font size="">jak tak to sobie musk przeczyść szczotką dokiblową!</span>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1