PORTY i wasze smieszne arty...

0

Zlitujcie sie.......ktos napisał ostatnio art o portach (ze mozna zapalac diody i wysyłąc smsy na komórki) ale spiep****** sprawe bo :

  • ort! znalezc pliku dsgnintf.dcu (jakos tak) który powinien
    byc z komponentem , *.pas tez NIE MA (!) , mowa o komponencie CPort, <ort>NIE MA</ort> rysunku nt podłączenia diód (fajnie by było np 5 diód podłączyc nie ??)
  • autor milczy

Pomózcie i napiszcie jak podłączyc 4 diody pod com i potem buttonem włączyc je (kazda osobno) ! prosze dajcie jakies odpowiedzi z sensem ! w sieci nic <ort>NIE MA</ort> !

//Jeszcze raz zobaczę 1234 wykrzykników, a post wyleci - m.M

0

Na 4p powinien byc art o com`ach a jak nie ma to w sieci na 100% jest poszukaj na googlach i się nie bulwersuj

0

dobra sory za ten ton...ale mnie poniosło...pomózcie to by byłnaprawde przebój np tuning pc'a i diody za pomocą delphi włączane nie ??

0

http://4programmers.net/view.html?id=243

art lofixa dostał 5 powinien cie zadowolić ale jeśli nie to wpisz w wyszukiwarce com i bedzie wiecej

0

nie włąsnie pisząc ten post miałem na mysli lofixa czy jak sie tam on nazywa (bez obrazy- zje**** mam monitor) i tam napisał ze comem włącza diody i smsty mozna słąc ale nienapisał jak a jego komponent niedziała..... pomocy

0

wejdz na strone główną i w wyszukiwerce wpisz com no i poszukaj dodatkowao poszukaj na www.google.pl

0

A <ort>w ogóle</ort> to po ciężkiego groma podłaczać diody pod coma? Do lpt-ka to jeszcze rozumiem, przynajmniej osiem na raz mozna. No i sterowanie już na pierwszy rzut oka łatwiejsze.

0

żeby się świeciły. A tak na serio to np. dla ort! wiedzy

No dobra... Oki jeśli dla samej wiedzy, czy umiejetnosci to rozumiem.

Co do artu Lofixa... I ewentualnie żartów z tym związanych... Nie wyobrażam sobie innej osoby, która miałaby do tego większy talent i powołanie, ale w tym wypadku Lofix odwalił kawałek dobrej roboty i jeżeli cos nie działa, to nie jest jego wina, a ewentalnie niemozności zainstalowania samego komponentu, ewentualnie nieudolności instalującego. Co do wysyłania smsów, czy zmiany stanów na wyjsciu i sterowania diodami, to... niestety musisz sam pomysleć, nikt Ci tego pod nos nie wetknie. Czasem się zastanawiam, dlaczego ludzie za swoją niewiedzę, czy swoje błędy oskarżają pierwszą osobę, które sie pod ręke nawinie? przecieŻ uczysz się by byc programistą, a na to potrzeba sporo samozaparcie i twórczej SAMODZIELNEJ inwencji i umiejetności rozwiązywania własnych problemów. Inaczej z tego nici, pozostają gotowe klocki i pretensje, że nikt nie chce zrobić wszystkiego za Ciebie.

0

autorem tego spie***** postu jest moja skromna osoba.
hmmm
coz ja moge ci powiedziec - jestes debilem skoro ci sie nie udalo :)
brak ci designintf.dcu ? - jestes lolkiem po dwakroc.. dlaczego? bo o tym tez tu napisano pare artow i wskazowek..

Ja pisalem ten ort! w oparciu o program, ktory pisałem w tym samym momencie, wiec reasumujac mialem zainstalowane CPort

to chyba ty "blagales" mnie na GG niedawno o pomoc..byles taki natretny ze nie zakumales ze wracajac po ciezkim dniu pracy slabo mnie obchodzi twoj problem...

Dziwnie, no nie? na GG mnie blagasz, a tu po mnie jedziesz..

IMHO - art do du**? napisz lepszy :P
powodzenia lolku

0

Hej fescie . Jak chcesz *.dcu to sobie wez tego *pas, dodaj ten komponent i skompiluj to wtedy pojawi sie *.dcu. Myslalem ze jajestem lolkiem ale sie mylilem

0

stary, nie psiz takich rzeczy jak nie wiesz o co tu (w delphi) chodzi... dsgnintf.dcu masz w designintf.dcu

0

Jak tak ci bardzo zalezy na tych diodach, to w chipie byl artykol o czyms takim i nie pisz "spier*****" bo tylko pokazujesz swoja klase (a raczej jej brak) :p

0

w nawiazaniu do ort! w chipie to do schematu tam zamieszczonego
napisałem linie kodu w moim programie po otwarciu portu
TransmitCommChar(a); gdzie a:char i równa sie 255 lub 0
255 to dioda swieci 0 gasi pokolej kazdą diode mozna zrobic tak
a,b,c,d,e,f,g,h:char;
TransmitCommChar(a);
TransmitCommChar(b);itd..

trzeba to wysłac razem i jesli nie chcesz zminiac stanu diody to wysylasz
tylko a bez przpisania liczby 255 lub 0

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1