zmiana koloru w tekście

Odpowiedz Nowy wątek
2003-11-01 21:50

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 14 lat temu

0

Siema!
Mam taki problem:
Nie wiem jak zmienić kolor w tekście dla każdego słowa "Echo", ale tak, aby jeśli na początku lini tekstu jest takie słowo, to już go później w tej linii nie zmieniał. Oto przykład:
To co ma mieć zmieniony kolor, będzie pisane dużymi literami:

ECHO to jest takie echo
time > ECHO

Nie wiem także, jak zrobić tak, że jeśli zaraz po Echo nie będzie (po spacji) znaku "<<" ani "<" ani ">" ani ">>", to część linijki po Echo zmieni kolor na niebieski.
Przykład:

Zasady j.w.
echo MÓJ SMOKING MA ZAFAJDANĄ KOSZULKĘ!
echo < time

Myślę, że trzeba będzie zrobić coś podobnego do poniższego:

RichEdit1.SelAttributes.Color := clRed;

Dzięks za wszystko,
Dandi8


Im wi

Pozostało 580 znaków

2003-11-01 22:25

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Jesli chodzi ci o kolorowanie skladni, to polecam SynEdit (http://synedit.sourceforge.net) Ma kolorowanie skladni kilku jezykow (w tym i batch) polecam...

Pozostało 580 znaków

2003-11-07 13:04

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 14 lat temu

0

Nie <ort>skożystam</ort>, bo nie wiem jak...
A i wiem że ty zapomniałeś...
Czy ktoś ma jakiś oryginalniejszy pomysł??


Im wi

Pozostało 580 znaków

2003-11-07 16:00

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

RichEdit.SelStart := 0;
RichEdit.SelLength := Length(Trim(Copy(Tekst,1,Pos(' ',Tekst))));
RichEdit.SelAttributes.Color := clRed;

:-)

Pozostało 580 znaków

2003-11-07 17:10

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

Mozesz skorzystac z Xrichedit, powinien byc na 4p. Wystarczy w zupelnosci, zrobi to co chcesz i nie trzeba przebudowywac programu :)


+1 post

Pozostało 580 znaków

2003-11-08 13:34

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 14 lat temu

0

No fajnie wesołku, ale coś mi szwankuje ten komponent...
w tych Keyach co się ma wpisywać to co ma być podświetlone wpisuję, ustawiam KeyFonty odpowiednio, i okazuje się, że nic mi program nie podświetla...
W Keyach chyba może być tylko jeden wyraz...

Próbowałem i oddzielać spacjami wyrazy, i każdy w nowej linijce, ale nicz tego nie wyszło.
Próbowałem je też oddzielać znakiem ; ale tesh nic z tego.
HELP!!!!!!!!


Im wi

Pozostało 580 znaków

2003-11-08 16:01

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

A czytales readme do tego komponentu?? wydaje mi sie ze nie!
Oto odpowiedz:
"The most likely reason is that your list of keywords ist not sorted properly. It has to be sorted according to the "CompareStr"-Function.
" (cytat)

// musisz posortowac te wyrazy krore wpisales w keywords


+1 post

Pozostało 580 znaków

2003-11-08 16:26

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 14 lat temu

0

ja tam i tak i tak tego nie kapuje...


Im wi

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0