Szybkość pobieranych i wysyłanych pakietów

Odpowiedz Nowy wątek
Inter
2003-10-27 13:04
Inter
0

Cześć :-)
Drobne dla Was pytanko ale mnie przerasta :-(
Widziałem w pewnym programiku (NetSpeed) - wyświetlaną szybkość pobieranych i wysyłanych pakietów, a nawet dodatkowo wyświetlaną ilość pobranych kb od chwili uruchomienia tegoż właśnie programu.
Wszystkie te dane pobierane były w chwili kiedy został uruchomiony
jakiś program łączący się z internetem.

Coś takiego chciałbym i ja zrobić ale ni w ząb nie mogę na najmniejszy ślad kodu trafić :-(

Litościwych i chętnych do uszczknięcia tej tajemnicy o pomoc proszę ,
za co ślicznie z góry dziękuje :-)

Pozostało 580 znaków

2003-10-27 14:30

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

Mozna sie pobawic korzystajac ze zrodel Sniffera
http://www.planet-source-code.com/vb/scripts/ShowCode.asp?txtCodeId=962&lngWId=7
Trzeba zainstalowac komponent THexEdit dodany do zrodel.


tu nic nie ma w tym podpisie

Pozostało 580 znaków

Inter
2003-10-27 18:16
Inter
0

Senkju Sahar :-)
Mam to i akurat zerkam do źródła... ale coś mi się wydaje że
akurat to czego szukam nie znajdę (szybkość pobierania i wysyłania...)
Hmmm.. ale snifferek niczego sobie ;-)

Pozostało 580 znaków

2003-10-27 18:53

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Jaki problem policzyć prędkość? Przy przechwyceniu jakiegoś pakietu pobierasz gettickcount oraz ilość bajtów, przy następnym pakiecie także, teraz odejmujesz poszczególne dane od siebie, dzielisz bajty przez czas, i masz.

//Małe wyjaśnienie (i poprawka):
Gettickcount to funkcja, która zwraca ilość milisekund od czasu uruchomienia systemu, natomiast ilość bajtów, to tyle bajtów, ile przyszło w ostatnim pakiecie.

Pozostało 580 znaków

Inter
2003-10-28 12:46
Inter
0

Jaki problem policzyć prędkość? Przy przechwyceniu jakiegoś pakietu pobierasz gettickcount oraz ilość bajtów, przy następnym pakiecie także, teraz odejmujesz poszczególne dane od siebie, dzielisz bajty przez czas, i masz.

Hmmm.. to jest myśl :))) ale jak się za to wziąć ?
Kiedyś pewien mechanik mi podobnie poradził jak autko mi niedomagało:
"Weż pan zobacz dyferencjał , jak szplotszpica nie będzie się szlajzała
to wyśrubuj Pan gwintowcem i będzie ok"
Ehhh.. po latach się dowiedziałem że chodzi o przykręcenie nakrętki w
tylnym moście :-)

Dzięki Thenkles ;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0