Jak z poziomu WinApi wyslac maila?

0

wiem ze to bylo u -= xXx =- w 'Kolejne pytania o WinApi' na forum ale wyjasnienie 'WinSDK + WinSock + Socket() + Connect() + SMTP (RFC821)' nie jest dla mnie wystarczajace :( tzn. ja po prostu tego nie rozumiem. czy ktos moze dac mi jakis przyklad? PROSZE!

0

wpisz to w googlach i bedziesz rozumiał

//dopisane

Ale sie ikari wq***ł... uspokuj się...

A oto konkretna odpowiedź:

Informacja krórej poszukujesz znajduje się w Windows SDK dostępnym ze wszystkimi wersjami delphi oraz na strone www.msdn.com.

Protokuł opisuje dokładnie specyfikacja rfc 821

Funkcje potrzebne do bezpośrednich wysyłań gnazdko w gniazdko(ang. Socket) znajdują się w unicie WinSock.

Główne funkcje potrzebne to Connect, Socket oraz Disconect (jest na 100% w przykładach na msdn, nie chcę kopiować z tamtąd)


Do ikariego:

Tutaj równierz uczymy aby zadawac pytania dopiero w tedy kiedy po dokładnym szukaniu odpowiedzi niestety jej nie znajdujemy, przez co nalezu użyć forum

ps. 70% problemów autorzy postów rozwiązali by sami gdyby nie mieli neta

0

wpisz to w googlach i bedziesz rozumiał

Ej no z góry sorry, że mnie ponioslo, ale co to niby jest? Forum dla programistów, na którym ludzie zadają pytania żeby otrzymać odpowiedź? Co to do cholery za odpowiedz - odsylac kogos do wyszukiwarki!? Jeżeli wszystko jest takie piekne i proste i wystarczy wyszukiwarka do pełni szczęścia i w ogóle Goole rozwiązują wszyskie problemy, to po jaką cholerę istnieje to forum!? Och, przeciez wszyscy mamy google @.@
Stale odsyłasz ludzi do wyszukiwarki. To naprawde niszczy sens istnienia tej strony.

0

Ja to napisałem i ja się wytłumaczę :-D

WinSDK - otwórz delphi w menu help masz WinSDK a jak nie masz to ściągnij...

WinSock - to taki unit, zawiera potrzebne funkcje do komunikacji przez gniazda

Socket(), Connect() - funkcje które powinieneś znaleźć z WinSDK, te będą na 100% potrzebne

SMTP (RFC821) - to jest dokumentacja protokołu SMTP
tam masz przykłady jakich komend używać żeby wysłać maila
są to komendy tekstowe, to leci mniej więcej tak:
ty: HELO [email protected]
server: 250 OK.
ty: MAIL FROM:[email protected]
server: 250 OK
ty: RCPT TO:[email protected]
server: 250 OK
ty: DATA
ty: bla bla bla
ty: .
server: 250 OK
ty: QUIT
server: idź z bogiem i nie wracaj więcej...

0

<font color="green">Ej no z góry sorry, że mnie ponioslo, ale co to niby jest? Forum dla programistów, na którym ludzie zadają pytania żeby otrzymać odpowiedź? Co to do cholery za odpowiedz - odsylac kogos do wyszukiwarki!? Jeżeli wszystko jest takie piekne i proste i wystarczy wyszukiwarka do pełni szczęścia i w ogóle Goole rozwiązują wszyskie problemy, to po jaką cholerę istnieje to forum!? Och, przeciez wszyscy mamy google @.@
Stale odsyłasz ludzi do wyszukiwarki. To naprawde niszczy sens istnienia tej strony.</span>

Nie masz racji iIkari. Forum jest po to, aby konsultować co większe problemy, zadawać pytania odnośnie kodu, ogólnie: kosultować pewne sprawy... nie po to np "dajcie mi adres skąd mogę sciągnąć ten i ten program", bo odpowiedź na to jest w trzecim wyszukaniu google. Nie jestem ani po stronie "Tomka" ani "Johnnego Bita" ale po to są zasoby serwisy, po to jest Delphi Help, encyklopedia VCL, cały WSDK oraz jakże miła dla nas wyszukiwarka google, aby z nich korzystać. User`zy na forum nie są po to, aby komuś szukać w Internecie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1