Plik i zmienne (Nieaktualne!)

0

Mam w programie cos w rodzaju ksiazki adresowej. Tylko ze mieszcza sie w niej numer IP i nazwa serwera. Wszystko dziala na listboxie. Teraz chce zrobic tak, aby rozdzielic przy wczytywaniu te dwie zmienne. IP wczytac w jedna kolumne, a nazwe w druga. Nie zabardzo wiem jak to zrobic. Rekordy w pliku mam wpisane tak:

Nazwa||ip
Nazwa2||ip2
...

Pomozcie...

0

Nie bardzo rozumiem problemu... co za problem dać 2 Edity.. ?

0

Lepszą metodą jest utworzenie nowego rodzaju pliku (patrz Pliki typowane w artykółach) opartego na rekordzie
[code]
TInforamacja = packed record
Serwer : String[{tu koniecznie określ sługość tego stringa bo będą błędy};
IP : {nie wiem jakiego typu to chcesz mieć} String[16];
end;
TPlikZInforamcją = file of TInformacja; //tu jest twój wląsny rodzaj pliku
[/code]

Poczytaj dokładniej ten artykół o którym ci napisałem to wszystko będzie jasne!
Pozdrawiam i powodzenia!
(niedawno też miałem taki problem)

0

Sciagnij kod Mnicha..... albo prosta baze danych napisana przez pana Adama B. tam powinno byc rozwiazanie twojego problemu......

0

dobra..... dzieki wszystkim za pomoc, ale jednak przemyslalem efekt zastosowania takiej metody, lecz nie pasowaloby mi ty przy innych manipulacjach danymi. Pozostaje przy jedno kolumnowej liscie i nie bede nic rozdzielal.

Potrzebuje jedynie oddzielic IP od nazwy przy wprowadzaniu do pola typu EDIT, ale to chyba powinienem zrobic. Widzialem gdzie gotowy kod.

Dzieki wszystkim za zainteresowanie...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1