LOSOWANIE

0

MAM PYTANKO JAK ZROBIĆ ŻEBY MÓJ PROGRAM LOSOWAŁ LICZBĘ Z PRZEDZIAŁU NP OD 1 DO 100 . i DRUGIE PYTANKO JAK ZROBIC ZE PRAWDOPODOBIENSTWO WYLOSOWANIA LICZBY JEST NP 70 % . PROSZĘ O POMOC SAM NA TO NIE MOGŁEM WPAŚĆ MAM NADZIEJĘ ŻE JAKIŚ PROGRAMSTA MI POMORZE PLZZZZZZZ . [???] [???] [???]

0

psize z glowy ad1.

function(od,do : integer; newsystem : boolean) : integer;
var
wynik : integer;
begin
if newsystem = true then randomize;
repeat
wynik := random(do);
until wynik >= od;
result := wynik;
end;

DRUGIE PYTANKO JAK ZROBIC ZE PRAWDOPODOBIENSTWO WYLOSOWANIA LICZBY JEST NP 70 %

glupi chyba jestem ale tego nie kapuje, chcesz wyliczyc jakie jest prawdopodobienstwo tego ze sie wylosuje dana liczba czy chcesz zmusic program aby prawdopodobienstwo wylosowania jakiejs liczby ma byc rowne 70% [stuk]

0

Że 70%? może i da się... Załóżmy, ze chcemy na 70% wylosować 5.

var
tablica_liczb : array[1..100] of integer;
i : integer;
begin
for i := 1 to 70 do begin //tutaj te procenty
tablica_liczb[i] := 5; //to ta liczba której prwd. ma być 70%
end;
for i := 71 to 100 do begin //tutaj procenty + 1;
repeat
tablica_liczb[i] := random(100) + 1;
until tablica_liczb[i] 5;
end;

showmessage(inttostr(tablica_liczb[random(100) + 1]));

end;

Geniuszem z matmy to ja nie byłem nigdy, ale to chyba coś takiego będzie... Ta pętla
repeat..until to jest po to, żeby prawdopodobieństwo było dokładnie 70%. Gdyby
nie było tej pętli, tylko to co pomiędzy repeat a untul, to prawdopodobieństwo
byłoby co najmniej 70%. To jak wiadomo różnica...

//DOPISANE : I oczywiście przed tym wszystkim randomize;

0

psize z glowy ad1.

Ziomber, ale żeś zaszalał...

Od 1 do 100?

var
x: integer;
begin
randomize;
x:=random(99)+1;
end;

i to wszystko :)

//wg mnie to ty zaszalales, ziomberkowi chodzilo o prawdopodobienstwo...ehhh czytajcie posty,, mL

0

Do funkcji Ziombera:
A przypusćmy, że chcę wylosować liczbę z przedziału od 10000 do 10005. Twoja pętla niedość, że nigdy nie wylosuje liczby 10005, to jeszcze może trwać nie wiadomo jak długo (teoretycznie nawet nieskończoność), gdyż może ciągle losować liczby poniżej tysiąca.

Ale to wszytsko już było przerabiane:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=40769

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0