Przycinające się ListView.

0

Witam.

Mam taki problem i niewiem jak się z nim uporać.
Może wy bedziecie mieli jakis pomysł.

A więc tak:

mam listview a w nim chyba 5 kolumn ale to mało ważne.
Ładuje do niego zawartości plików z katalogu. Jest ich bardzo dużo o róznej zawartości. Wczytuje mi tak jak ma to robić, bezbłędnie. Ale na czas wczytywania ich zawiesza mi program. Ilość tych plików bedzie rosła więc musze się z tym jakoś uporać.

Macie jakies pomysły na to??

0
  1. Lepszy algorytm wczytywania. Np. jesli z góry wiesz, ile ma być tych plików - od razu utwórz odpowiednią ilość elementów w LV.
  2. Application.ProcessMessages w pętli
  3. Wątki (jest art w dziale Delphi)
0

Na chwile obecną mam juz 548 plików.

W nich są pliki co mają 1 pozycje w listview a są i takie co mają po 20 i więcej.

Może jakies konkretne rozwiązanie??

0

No więc punkt #1 odpada, ale są dwa pozostałe...

0

Niewiem o co chodzi z tym #2 sposobem ale nad 3 sie zastanowię. Może to mi pomoże. Ale to jutro bo teraz to juz jest za późno na myslenie :).

0

Wpisy do LV najprawdopodobniej dodajesz w pętli. więc na końcu powtarzanego w niej kodu wklej Application.ProcessMessages...

0

BeginUpdate i EndUpdate

0

Ta, tak o to właśnie chodziło.

Application.ProcessMessages

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1