PasekNarzedzi.Checked:= not PasekNarzedzi.Checked ; - czyli

0

Witam :|
Ja tylko chce prostej podpowiedzi jak to "przeczytać" , tak na polskie.
To jest akurat pozycja w menu z możliwością "odhaczenia".

Wgląda na przypisanie zaprzeczenia. ;-( Jestem nie wyspany - może to jest przyczyna ze nie qmam.

begin;

PasekNarzedzi.Checked:= not PasekNarzedzi.Checked ; <font color="blue">//??</span>


if PasekNarzedzi.Checked=true then <font color="blue">//To tez rozumiem.</span>
PasekICONarz.Visible:=true
else

            PasekICONarz.Visible:=false;

end;

THX
[cya]

0

???

begin;
// neguje PasekNarzedzi.Checked (jezeli true to daje false i na odwrót)
PasekNarzedzi.Checked:= not PasekNarzedzi.Checked ; //??
// kopiuje wartośc logiczną
PasekICONarz.Visible:=PasekNarzedzi.Checked;
end;

0

THX :-)

Czasami najprostsze rzeczy są najtrudniejsze :-/
[cya]

0

if PasekNarzedzi.Checked=true then <font color="blue">//To tez rozumiem.</span>

To mozna skrocic do:
if PasekNarzedzi.Checked then

PS. istnieje tag - automatycznie koloruje skladnię, nie musisz recznie pisac boldow, italicow i kolorow.

0

Podążająć za pq i optymalizując, to cały blok instrukcji warunkowej można zastąpić przez:

PasekICONarz.Visible := PasekNarzedzi.Checked;

[co napisał już Szymek - mV]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1