Klaksy, constructor, descrutor, dziedziczenia

0

[hurra] czesc chciałbym się dowiedziec cy ktos wie gdzie moge zdobyć opis zastosowania z przykładmi klas constructor, destructor, dziedziczenie [browar] dzieki

0

może Ci coś pomoże artykuł o klasach w dziale Delphi

0

type TTyp=class(TDziedziczona)
private
constructor Create(AOwner:TComponent);override;
destructor Destroy;override;
public
published
end;

Constructor TTyp.Create(AOwner:TComponent);
begin
inherited;
//zdarzenie przy tworzeniu TTypu;
end;

Destructor TTyp.Destroy;
begin
//zdarzenie przy zwalnianiu TTypu
inherited;
end;

end.

Tworzenie:
var typ:ttyp;
typ:=ttyp.create(nil);

zwalnianie:

typ.free;

PS. Może to i nie jest nejlepsze ale w sumie troche ci opisałem ;)

0

http://vogel.iglu.cz -> Kurs -> Zaawansowane -> Obiekty.

Może i do TP, ale w Delphi jest tak samo (zmienia się tylko [b]object[/b] na [b]class[/b]). A zresztą, o ObjectPascalu (Delphi) też trochę tam napisałem :)

0

pisząc Type TTyp=object dobrze jest i nie wywala błędów

0

Type TTyp=object dobrze jest

object jest zostawiony w Delphi dla wstecznej kompatybilnosci. Ma jednak znacznie mniej mozliwosci niz class i nie jest zalecany

0

Ale jest pewna róznica między object i class w Delphi.

  1. każda klasa dziedziczy z TObject (nawet, jak zadeklarujesz, że klasa jest zupełnie nowa), obiekt może być czysty pod tym względem
  2. nie możesz zrobić obiektu typu klasowego statycznego, tylko wskaźniki (niejawne, ale zawsze), obiekt może być statyczny
0

Rozumiem... ale typu obiektowego i tak nie bede przestawal robic ;)

0

W książce delphi 6, ćwiczenia praktyczne jest opis klas, destruktorów, konstruktorów itp..

http://4programmers.net/view.php?id=23 - opis klasy TSearch
http://4programmers.net/view.php?id=22 - ogólnie o klasach

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1